Utan att giftiga gaser bildas
Cellglas har funnits i snart 100 år. Tidigare har materialet använts främst för exklusiva byggnader. Cellglas är både form och tryckbeständigt. Materialet kan nyttjas i husgrunder, men även i väggar och tak.
Ett företag som återvinner glas för husgrunder heter Cellglas Sweden och finns i Malmö. Det krossade och pulveriserade glaset jäses upp i en ugn med hjälp av naturliga jäsningsmedel.
– Vi använder endast återvunnet glas vid tillverkningen för att minimera det ekologiska fotavtrycket, säger Måns Björklund, VD på Cellglas Sweden AB.
– Processen framställer ett lätt block med mycket hög tryckhållfasthet. Inga giftiga eller på andra sätt skadliga gaser bildas vid tillverkning eller användning, säger Måns Björklund.
Högt isolerinsvärde
– Cellglas har ett flertal helt unika materialegenskaper. Det kan exempelvis inte brinna och har därför högsta brandklass.
– Det absorberar inte heller vatten eller ånga och är både skadedjurssäkert och radonsäkert. Vidare har Cellglas ett högt isoleringsvärde och en evig tidsbeständighet då glas inte är nedbrytningsbart, säger Måns Björklund.
Cellglasblocken levereras i olika standarddimensioner.
Björklund berättar att en större svensk hustillverkare nu kommer att nyttja företagets produkt till 200 kompletta husgrunder.
- Cellglasgrunden reducerar betonganvändningen med 50 procent, säger Björklund. Stålarmeringen minskar med över 90 procent. Det visar att man tänker både på byggkvalitet, boendekvalitet och inte minst på miljön.
- Nu har vi även klassat Cellglas i hållbarhetsplattformen PRODIKT (prodikt.com) vilket visar att vi verkligen inte har något att dölja och att vi är stolta över vår produkt, säger Måns Björklund.
Cellglas Sweden AB kommer att medverka på den kommande byggmässan i Älvsjö. Mässan äger rum tisdagen 26-fredagen 29 april. Företagets monter är C 07:46.