Ifö startade med kalk och kaolinbrytning på Ivö 1887
Ett kvalitetsmärke världen över. Så kan man sammanfatta varumärket Ifö idag. Ifö, som numera tillhör schweiziska Geberit, startades av en dansk entreprenör 1887. Ifö har sedan dess utvecklats till ett idag internationellt starkt varumärke med en historia starkt förknippad med Sverige och inte minst Bromölla i Skåne.
Dansken som kom att inleda denna speciella svenska företagshistoria var Abelgaard Nielsen. Han titulerade sig doktor och var en hängiven entreprenör. Ifös inledande verksamhet var att bryta kalk och kaolin på Ivö i nordöstra Skåne, det sker 1887.
Ivö är Skånes största ö känd för sin vackra natur, här finns valnötsträd men också en ö rik på kalk och kaolin. Om någon inte är bevandrad med vad kaolin är, rör det sig om eldfast lera.
1930 inleder Ifö tillverkning av marktegel vilket stärkte företagets ekonomi men det som verkligen gav Ifö ett ekonomiskt lyft var med produktion av toalettstolar i keramik. En produktion som startade 1936. En helt ny produkt för Sverige och snart starkt efterfrågad hos en växande svensk medelklass .
Ett begrepp
Företaget Ifö blir snart ett begrepp i Sverige, liktydigt med produkter av hög klass för det svenska badrummet.
Skånska Cement förvärvar företaget 1967, två år senare expanderar Ifö med förvärvet av tillverkningen i blekingska Mörrum av badkar och diskbänkar, säljare är Olofströmsverken.
Ifö i Sverige har idag 200 medarbetare i produktionen. Omsättningen under 2021 låg på drygt 800 miljoner kronor. Under 2021 tillverkade företaget över en miljon produkter. VD för Ifö i Sverige heter Bruno Rubino. Patrik Lindblom heter företagets produktionschef. Han berättar om ett idag mycket expansivt företag.
– Fabriken går dygnet runt, berättar Patrik Lindblom. Sju dagar i veckan är verksamheten i full kraft. Vår fabrik har en yta på cirka 50 000 kvadratmeter.
– Det många säkert lägger märke till vid ett företagsbesök är vår automatiserade tillverkning. Ifö har exempelvis över 50 robotar igång i produktionen.
Enda svenska tillverkare
Ifö i Bromölla är idag enda svenska tillverkare med produktion av toaletter och tvättställ. Företagets konsekventa satsning på automation har gjort att företaget klarat konkurrensen väl med låglöneländer.
Patrik Lindblom vill dock gärna påminna om något högst väsentligt. Företaget i Bromölla heter numera inte längre Ifö utan Geberit Produktion AB. Helt i linje med att företagets ägare är schweiziska Geberit, en världsomspännande koncern med 12.000 anställda.
- Men märket Ifö består, påpekar Patrik Lindblom. Ifö är ett välkänt och inarbetat varumärke i Sverige och internationellt. Så har det varit, så är det idag och så lär det bli framöver. Man byter ogärna ut ett vinnande lag, som bekant.
Vad tycker du är kännetecknande för Ifö förutom produkter av god kvalitet ?
- Något som är specifikt för Ifö är vår företagskultur, säger Patrik Lindblom. Många har varit trogna företaget mycket länge. Snittåldern bland våra anställda är 50 år och snittiden för att vara anställd här är 20 år.
- Att anställas inom vårt företag innebär ofta att man blir troget företaget. Lojaliteten till företaget och stoltheten över Ifö bland våra medarbetare är nog ganska tydlig.
Sagt av en produktionschef som själv har varit Ifö troget under många år. Han började en gång i tiden som nittonåring inom produktionen.
- Det ena gav det andra, berättar Patrik Lindblom. Inte trodde jag i det ögonblicket, när jag började på Ifö att jag skulle bli kvar så länge, att jag som 53- åring fortfarande skulle vara företaget troget.
- Så blev det och det är jag glad över. Glad över att ha fått förmånen att få medverka i tillverkningen av sanitära produkter av högsta klass. I svenska Bromölla för en marknad i Sverige och världen över.
- Jag har haft turen att jobba med många duktiga och lojala personer i produktionen, säger Patrik Lindblom. Medarbetare som gjort att Ifö lyckats väl under många år, något vi också hoppas få fortsätta med kommande år.
STAFFAN RINGSKOG