Rättvist byggande minskar fusket i byggbranschen

Tuffare krav vid upphandling, kartläggning av hela kedjan av entreprenörer och oannonserade kontroller på byggarbetsplatser – det ger resultat. 31 kontroller som omfattar drygt 1100 byggarbetare visar på en rad brister som ogiltiga ID-handlingar och illegal arbetskraft.

I juni förra året tecknade Stockholms stads fastighetsbolag Familjebostäder, SISAB, Stockholmshem och Svenska Bostäder en avsiktsförklaring för sund konkurrens på lika villkor och schyssta arbetsvillkor på bolagens byggarbetsplatser. Idag är modellen för Rättvist byggande fullt ut implementerad.

− Rättvist byggande är ett effektivt sätt att komma åt fusket i byggbranschen, och det finns en stor kraft i att vi hela tiden delar med oss av lärdomar och vässar våra metoder. säger Allan Leveau, chef för nybyggnad på Svenska Bostäder.

− Att vi dessutom är fyra bolag som står bakom satsningen ger en enorm styrka, säger Allan Leveau.

1500 företag under luppen

Rättvist byggande omfattar alltifrån krav vid upphandling och kartläggning av hela kedjan av entreprenörer till oannonserade kontroller på byggarbetsplatserna. Alla större projekt kontrolleras och sen förra sommaren har bolagen gjort sammanlagt 31 kontroller.

– Vi har kartlagt alla underentreprenörer och leverantörer som jobbar på våra byggen, säger Håkan Torhult, chef för nyproduktion på Familjebostäder.

− Det sker systematiskt och löpande, och idag har vi koll på totalt runt 1500 företag. Vi vet vilka som är på våra byggen och att de har rätt att vara där, säger Håkan Torhult.

 

E-mail:leifmgn@gmail.com
Publicerad 2020-09-14 20:20:40

Senaste nummer

Din röst är viktig