Spikpistoler som inte passar för små händer irriterar Arbetsmiljöverket som drivit två fall mot bland andra Essve och K-rauta. Men nu ger verket upp eftersom lagen inte räcker till.
– Det här är ju diskriminerande, men vi kan ju inte tvinga företagen tillverka verktyg för små händer, säger avdelningsdirektören Gun Fridfeldt på Arbetsmiljöverket som håller i ärendet rörande spikpistolerna.
Arbetsmiljöverket slog i höstas till mot K-rauta och ytterligare fyra grossister och återförsäljare av spikpistoler och hotade med förbud. Orsak: handtagen var för små. Problemet för verket var bara att det inte finns några tvingande regler rörande storlek på spikpistoler, bara rekommendationer.
Arbetsmiljöverkets utspel kom efter en så kallad marknadskontroll. Då köper man in olika typer av produkter som testas utifrån gällande regler och rekommendationer. Sedan skickar man räkningen för testerna till de aktuella företag som saluför produkterna. I det aktuella ärendet testades en handfull spikpistoler ur lågprissortimentet.
Men ingen höll måttet. Gemensamt för pistolerna var att handtagen var för stora. De var utformade för manshänder med handskar på. Kvinnor och män med normala eller små händer kunde inte greppa spikpistolerna optimalt vilket försämrar ergonomin.
Obehag och trötthet
Handtaget på K-rautas spikpistol FXA 34 hade en omkrets på 125 millimeter. Enligt rekommendationer från Arbetsmiljöverket ska handtagen vara mellan 105 millimeter för kvinnor och 120 millimeter för män. ”Obehag, trötthet och fysisk och psykisk påverkan som operatören kan utsättas för under avsedda användningsförhållanden ska reduceras till ett minimum med hänsyn till ergonomiska principer som exempelvis att hänsyn tas till variationer i kroppsbyggnad, styrka och uthållighet hos operatörer…” står det.
K-rauta pekade i sitt svar den 19 augusti på att det just bara är rekommendationer och ”och inget obligatoriskt säkerhetskrav”.
Men med det svaret nöjde sig inte Arbetsmiljöverket. Åter igen hotade verket med att man ”överväger att förbjuda er att släppa ut spikpistol 34 på marknaden om inte bristerna rättas till”.
Även Essve hotades med förbud mot en av sina spikpistoler. En representant för företaget uppgav för Byggarens systertidning JBF att Essve har låtit 20 användare i Sverige och lika många i Norge testa pistolen. Omkretsen på handtaget och pistolens utformning generellt har bestämts mot bakgrund av just dessa tester. Essve anser att Arbetsmiljöverket borde ha kunnat acceptera den skillnaden på några millimeter som föreligger jämfört med rekommendationerna.
Ger upp
Och nu ger sig Arbetsmiljöverket efter höstens brevväxlingar med företagen. De klagomål gällande pistolerna som inte rörde storleken har rättats men handtagen förblir som de är.
– Eftersom det handlar om rekommendationer och inte krav har vi låtit oss nöja med detta, berättar Gun Fridfeldt på Arbetsmiljöverket.
Hon är ändå inte riktigt nöjd utan menar att företagen nu måste tala för sina kunder vilken storlek spikpistolerna passar för.
– Det blir ju diskriminerande för dem med små händer även om de inte är så många. De får svårare att hitta en spikpistol som passar.
Gun Fridfeldt hoppas nu att arbetsgivare till kunder med små händer trycker på tillverkarna för att få fram mindre storlekar på verktygen.