Arbetsmiljöverkets stora treåriga satsning på inspektioner i byggbranschen som nu dragit igång tar sikte på småföretagare. Besöken aviseras i förväg. Inspektörerna kommer att lägga stor vikt vid ergonomi och risken för fallolyckor.
Att små byggföretagare är under Arbetsmiljöverkets lupp är inget nytt. De senaste fem åren har verket hunnit inspektera drygt en fjärdedel av byggföretagen med mellan 1 och 20 anställda. Nu ställs siktet in på 1 200 företag med mellan 1 och 49 anställda bara under 2015. Samtidigt drar en stor informationskampanj igång. En riktig offensiv alltså.
Anmälda arbetsolyckor (med sjukfrånvaro) är nästan dubbelt så vanliga inom bygg som inom andra branscher; 11 olyckor per tusen anställda och år jämfört med genomsnittet, som ligger på 7. Bygg och anläggningsbranschen ligger också högt när det gäller dödsolyckor. Många incidenter inträffar i samband med stora infrastrukturprojekt och större bostadsbyggen och där har underentreprenörerna, alltså de mindre byggföretagen, blivit fler. Därav Arbetsmiljöverkets intresse för dessa företag. De har också ett projekt som riktar sig till byggherrar och byggarbetsmiljösamordnare i skeden innan byggarbetsplatsen är etablerad, för att skapa goda förutsättningar för arbetsmiljön i byggskedet.
– Det har skett både dödsfall och olycksfall i större infrastrukturprojekt de senaste åren. Därför vill vi sätta fokus på arbetsmiljöfrågorna i de här projekten, säger Håkan Olsson, inspektionschef på Arbetsmiljöverket.
Tonvikten i inspektionerna som sätter igång nu och ska pågå i tre år läggs bland annat på fallolyckor och ergonomi.
– Vi har utifrån statistik vaskat fram de vanligaste arbetsmiljöriskerna, säger Kicki Höök projektledare i den aktuella satsningen.
Besök på kontoret
En skillnad mot tidigare inspektioner är att ett besök kommer att göras på företagets kontor för att få en dialog om det förebyggande arbetet och ett besök görs på en byggarbetsplats. Dessa besök aviseras i förväg. Kicki Höök nämner belastningsskador till följd av tunga lyft och vridna arbetsställningar och hur viktigt det är att använda bra hjälpmedel. Felaktig användning av maskiner är också ett konkret exempel på vad som ska upplysas om och kontrolleras.
– Ofta när man hyr redskap står det i instruktionerna hur länge man får arbeta i sträck för att undvika vibrationsskador. Man kan oftast inte stå i åtta timmar och göra samma moment. Det är sådant som är viktigt att känna till.
Men inspektörerna kommer också att kontrollera rent formella brister. Det kan gälla skyldigheten att dokumentera det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Företag med färre än 10 anställda har här lägre skriftlighetskrav men förutsätts ändå ha någon slags plan. Brister det på denna eller andra punkter väntar krav på åtgärder, i vissa fall förenade med sanktionsavgifter.
Men Kicki Höök vill inte se detta som en jakt på småbyggarna.
– Nej, kanske finns det en och annan småföretagare som kan uppfatta det så men vi sticker inte under stol med att vi vill att lagstiftningen följs och här har vi ju samma mål. Det kostar mycket pengar att ha folk sjukskrivna. Alla tjänar på en bra arbetsmiljö, menar Kicki Höök.
Dessutom kommer vi att kontrollera alla företag med mer än 250 anställda också. Under de fem år som små byggföretag inspekterats har cirka 70 procent av företagen fått anmärkningar. Arbetsmiljöverket har hittills dokumenterat i olika kravkoder vad anmärkningarna bestått i men framöver kommer de aktuella bristerna att framgå i detalj.