Fler vattenanslutna apparater i våra kök gör att vattenskador orsakade av läckande köksutrustning har ökat med över 170 procent de senaste fem åren enligt ny statistik från Trygg-Hansa. Nu går köket om badrummet när det gäller antal vattenskador. Vattenskador är dyra att reparera och orsakar stora skador varje år. Tidigare var badrummet den vanligaste platsen i hemmet för vattenskador men i takt med att våra kök blir modernare syns nu också en ökning av vattenskador i kök. Mellan 2011 och 2015 ökade antalet vattenskador orsakade av köksapparater såsom kyl och frys med 172 procent enligt Trygg-Hansas skadestatistik. Samtidigt tror de flesta svenskar, 6 av 10, fortfarande att det är i badrummet som flest vattenskador inträffar, enligt en undersökning från Trygg-Hansa.
– Vi spenderar allt mer tid i våra kök. En naturlig följd av detta är att vi satsar mer pengar på att utrusta dem och inreder dem med fler vattenanslutna apparater. Tyvärr ser vi också att det leder till fler vattenskador, och det från kyl, frys, diskmaskin och vattenanslutna spisar, ismaskiner och kaffebryggare, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Anlita fackmän
För att undvika vattenskador i köket bör man anlita fackmän för att installera och reparera köksapparater. Något som många, men inte alla, gör idag. Enligt undersökningen väljer nästan hälften (48 %) att anlita reparatörer om deras kyl, frys eller diskmaskin går sönder. En fjärdedel (26 %) väljer att köpa nytt medan 14 procent försöker reparera själva.
– Det finns flera sätt att minska risken att drabbas av vattenskada i köket, det allra viktigaste är att anlita proffs när det gäller installation och reparation av apparater i köket. Bra komplement är att installera golvskydd och vattenlarm, säger Håkan Franzén.
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Målgruppen för undersökningen är svenska allmänheten 18-79 år. Totalt har 1 023 intervjuer genomförts under perioden 31 augusti – 7 september 2015.