Forskning visar att arbete med händerna och kroppen har stor betydelse för vårt välbefinnande.
Nu startar en ny typ av vuxenutbildning vars syfte är att betona just detta med ett arbete inom byggsektorn. Kursen presenteras som en ny sorts byggterapi enligt initiativtagarna i Solna stad.
– Med byggterapi vill vi locka de som kanske inte ens tänkt tanken att jobba i byggbranschen, men som gillar att se saker växa fram och ta form, säger Zandra Lövgren, projektledare Sverige Bygger ut inom Solna stad.
Förhoppningen är att fler ska se just byggbranschen som ett bra karriärval. Genom att benämna utbildningen som byggterapi vill man lyfta fram de kontemplativa fördelarna med byggbranschen. Allt ifrån att arbeta med händerna och därefter se det goda resultatet när arbetsdagen är slut till att vara utomhus och vara lite mindre uppkopplad.
Utbildningen pågår under cirka ett år på Yrkesplugget i Bromma. Kurserna har utformats tillsammans med bland annat byggbolagen NCC och Skanska. Kursen innebär ökad matchningsgrad mellan byggbranschens behov och arbetskraftens kompetens. Eleverna kommer att därmed bli lättare att anställa. Utbildningen ska vara i takt med branschens utveckling.
– Även om bostadsbyggandet har bromsats in i Stockholm, så kommer det inom de närmaste åren att behöva byggas mycket och det saknas kvalificerad arbetskraft, fortsätter Zandra Lövgren.
– Vi har arbetat med att hitta en utbildningsmodell som bidrar till en bättre samverkan mellan bransch och utbildning.
Allt i avsikt att långsiktigt öka kvaliteten i yrkesutbildningen.
Sverige bygger ut drivs av Solna stad i samverkan med Nacka kommun, Värmdö kommun, Sundbybergs stad, Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN) och byggföretaget Veidekke. Projektet Sverige bygger ut är finansierat av Europeiska socialfonden med syftet att bland annat utveckla nya utbildningsmetoder anpassade efter byggsektorns krav på framtida arbetskraft.