En gång i tiden, under 1920-talet besöktes kanske järnhandeln i Falun för ett särskilt sorts järnbeslag. Knut Östlund som drev järnhandeln, besökte lagret och snart låg lås & beslag på disken. Kunden tog fram stora portmonnän och betalade kontant.
Idag är det annorlunda. Knut Östlunds sonson, Håkan Östlund, driver Göthes Industribeslag AB – en rörelse med 50 olika varumärken inom främst lås och beslag. Företaget har ett lager på 3000 kvadrat och kunderna finns i hela Norden. En stor del av försäljningen sker via e-handeln.
– Tiderna förändras men i grund och botten handlar affärer om samma saker idag som förr i tiden, säger Håkan Östlund. Att där finns ett gott förtroende för dig som affärspartner och att du har bra produkter och tjänster.
Håkan Östlund kommer från en familj som tidigt drev järnhandel, ett företag som idag är stor industrigrossist inom lås & beslag. Beslag och olika varianter på lås dominerar Göthes försäljning idag. Affärsidén är densamma som på farfar Knut Östlunds tid, företaget är återförsäljare av andra tillverkares produkter, dvs Multifabrikantgrossist.
Allt började med att hans farfar tog över en järnhandelskoncern i Falun på 1920-talet. Ett företag som Håkans far tog över och bildade 1964 Göthes koncernen, ett företag som Håkan själv blev VD för som 29-åring, 1983.
Då hade Håkan Östlund en bakgrund som revisor inom amerikanska Price Waterhouse. En revisionsbyrå han sökte sig till efter ekonomexamen vid Uppsala Universitet. Under dessa år fick han en god inblick i amerikanskt företagande. En företagskultur som många gånger kan innebära stora arbetsinsatser, ibland att jobba sju dagar i veckan, från tidigt till sent.
– Något av den kulturen tog jag säkert med mig när jag gick in i familjens företag, berättar Håkan Östlund.
Stark utveckling
Håkan Östlund tog över ett företag med cirka. 20 miljoner kronor i omsättning. Merparten var att sälja produkter från det som idag är Assa Abloy. Vad som sedan hänt inom Göthes är en påtaglig tillväxt.
Göthes är idag en av Skandinaviens ledande grossister inom sitt affärsområde. Företaget har mer än 50 olika varumärken i sitt sortiment. Götheskoncernen omsätter drygt 310 miljoner kronor, varav Göthes Industribeslag AB, cirka 230 Miljoner kronor.
I koncernen ingår också omsättningen för Göthe Säkerhet AB, Göthe Teknik AB samt Beslaget AB. Vinsten ligger på närmare fem procent.
– En stor förändring under 2020 var att vår e-handelsförsäljning ökade kraftigt, berättar Håkan Östlund. Dels som en konsekvens av rådande tider under pandemin, samt att vi utvecklat vår webshop.
– Att försäljningen via nätet tog fart så snabbt överraskade, berättar Håkan. Att handla on-line är ett tidens tecken, kan vara bekvämare och effektivare i vissa lägen. Man vinner mycket i tid, inte minst.
Trogna företaget
Göthekoncernen har 56 medarbetare. Många av de anställda har varit länge inom företaget. Företaget har medarbetare som jobbat i mer än 50 år inom Göthes. Att många varit trogna företaget så länge är ett bevis för att här råder en god företagskultur.
– Vi tror på kontinuitet, påpekar Håkan Östlund. Erfarna medarbetare besitter en stor kunskap.
Vad är hemligheten bakom ett gott ledarskap?
– Att föregå med gott exempel är viktigt, säger Håkan Östlund. Att vara en i laget. Ett bra uttryck är att ” tro inte att medarbetare gör som du vill. De gör som du själv gör”.
Hans starka ämnen i gymnasiet var matematik och fysik. En gång tänkte Håkan Östlund sig en karriär som arkitekt. Han har alltid varit intresserad av bild och form.
– Mitt och företagets uppdrag nu är att vara med om att bidra till trygga och säkra fastigheter på annat vis, säger han. Nämligen ett kunna leverera ändamålsenliga och funktionella produkter och tjänster.
Håkan Östlunds stora intresse vid sidan om företaget är Leksands IF. Under 10 år var han ledamot i hockeyklubbens styrelse.
– Idrott är ett stort intresse, säger Håkan. Hoppas alltid innerligt att det ska gå väl för Leksand.
Att vandra i skog och mark är ett annat intresse. Han påpekar att många goda tankar och idéer för företagets bästa har fötts under dessa stunder.
– Skidåkning vintertid är ett tredje stort intresse, säger han. Men Vasaloppet har jag inte deltagit i, trots att jag är från Dalarna. Men en tre timmars färd med skidorna och en ryggsäck med paus, det är något att se fram emot.
Vilken är den stora skillnaden i dag jämfört med då du inledde din tid inom företaget?
– Stora skillnaden är att affärer görs mer globalt numera, säger Håkan.
– Framgångsrika affärer är alltid lokalt förankrade. Att jobba globalt men tänka lokalt, så ser lyckosamma affärer ut i hög grad nu förtiden.
STAFFAN RINGSKOG