Martin är krögaren som bytte bransch. Han tröttnade på att leda och ansvara för ett antal hamburgerrestauranger i Stockholm. Istället för att hela tiden tänka på restaurangen han chefade över, bestämde han sig. ” Jag blir hantverkare istället” sa han till sig själv.
Och så blev det också, från att framgångsrikt ha drivit restaurang i Stockholm är han idag elektriker med hela Stockholms län som sitt arbetsområde.
Hängiven
Intrycket är, att han är till sin karaktär en hängiven och noggrann person, det han åtar sig går han in med att göra till 100 procent.
I unga år, efter gymnasiet lade han många timmar i veckan på att vara cykelbud i Stockholms innerstad. Varor som levererades av Martin och hans arbetskamrater brukade alltid komma i god tid.
– Jag har alltid gillat att jobba inom servicesektorn, berättar Martin, spelar nästan mindre roll vad det rör sig om, de allra roligaste jobben är de med många möten med andra människor.
– Att ställa upp för andra och få en god återkoppling från kund, det är något jag alltid gillat, det upptäckte jag mycket tidigt.
Han har en tydlig känsla för det sociala, det är tydligt, något som gällde särskilt inom den tidigare karriären.
– Som alla unga tog jag tidigt ett jobb på en hamburgerrestaurang, berättar Martin. Jag började på McDonald´s och efter några år kom jag in i en chefsposition. Ett statligt företag inom branschen gick i konkurs och många av restaurangerna togs över av McDonald´s.
– Jag fick mycket att göra som chef, ansvaret var stort, inte minst för att många var så nya bland de anställda. Det handlade i hög grad att tänka för andra och att alltid vara ett antal steg före. Ett berikande arbete men också väldigt krävande.
Välavlönat
Jobbet var välavlönat och omväxlande, han befann sig plötsligt i ett företag som växte och som också var påtagligt lönsamt. Men efter några år tänkte Martin om, han kom till insikt att han ville byta bransch.
– Men byta till vilken bransch, det var frågan, berättar Martin.
Han hade alltid gillat detta med service, att kunna ställa upp för andra och göra ett bra jobb. Svaret på frågan ” till vad? ” hette, att växla om till att bli hantverkare.
– Jag kollade olika hantverkaryrken och fann att det som roade mig var antingen att bli snickare eller elektriker, berättar Martin. Båda jobben var lika attraktiva, jag kunde singlat krona eller klave om vilket som det skulle bli.
Martin utbildad sig till elektriker och fick jobb så småningom på Rödjares Elektriska AB ute på Lidingö.
Många olika möten
Han har nu jobbat som elektriker i snart femton år, ett val av ny karriär han känner en återkommande glädje över.
– Jobbet som hantverkare ger så mycket, berättar Martin. Kundkontakten är något verkligen stärkande, att få inblick i olika världar. Vi människor är både olika och lika varandra.
– Det är klart, en hantverkare som har lätt för det sociala har många fördelar. I mitt jobb möter jag människor inom alla yrken, med finansmannen talar vi ekonomi, med idrottsfantasten om AIK eller Djurgården, med hälsoexperten om senaste bästa dieten, exemplen är många.
– Men till syvende och sist handlar det om att göra ett bra jobb, fortsätter Martin. Att alltid med min kunskap göra ett säkert och tryggt jobb. Att kunna berätta vad som är bra för hushållet inom det elektriska.
God ekonomi
Martin påpekar, att det just nu talas mycket om god ekonomi vad gäller elektricitet.
– Kostnaden för elektriciteten går ju upp just nu, fortsätter Martin. Som elektriker vet jag mycket om att rusta och renovera, men det senaste handlar också till en del om hur man hushållar väl – och här har jag kunskap som jag gärna delar med mig av.
Vilket är ditt enklaste råd här?
– Ett enkelt råd är att nyttja vanligt sunt förnuft, säger Martin med ett leende. Många talar om att låta exempelvis tvättmaskinen gå nattetid, men det är nog inte alltid så bra. Visst, tarifferna är lägre då, men under natten ska man sova gott.
– Under natten ökar också risken för att något händer under tvätten, fortsätter Martin, myndigheter har varnat för att brandrisken ökar under dessa klockslag.
Vad är bättre då att göra?
– Bättre är att invänta den dag då tarifferna är låga. Att samla på sig större volymer med tvätt, det kallas för att vara ekonomisk. En annan är att hushålla med elektriciteten, redan har enligt tidningarna konsumtionen gått ner, konsumenten anpassar sig till de nya tiderna.
Vanligt sunt förnuft alltså?
– Vanligt sunt förnuft, svarar Martin med ett leende. Saker och ting blir bra mycket enklare med en sådan inställning.
Hur ser du på din tidigare bransch idag?
– Den har jag närmast lämnat helt och hållet, säger Martin. Det är sällan jag besöker en av restaurangerna jag var chef för, men OK, en milkshake och en Big Mac, sitter alltid bra, så är det bara.
– I de ögonblicken när jag besöker ett av mina gamla ställen, känner jag alltid en viss tillfredsställelse, även den tiden hade ju sina verkligt goda stunder. Att kunna blicka tillbaka på en tid som var bra men också glädjen över att idag vara verksam som hantverkare. I de stunderna smakar hamburgaren extra bra…