Lärlingsjobb är kanske något som byggbranschen ska fundera mera på ? En grupp företag som står inför stora förändringar är ”kollegan” elbranschen. Branschen står inför stora pensionsavgångar.
Det intressanta med satsningen är att lärling kan man enligt modellen som nu lanseras vara även om man kommit upp i åren. Nyanlända välkomnas särskilt till programmet.
Elbolaget EON är nu först ut med ett lärlingssystem. EON är stor elleverantör främst i södra Sverige. I Tyskland är lärlingsjobb vanligt – och ett effektivt sätt att få in unga i jobb – och säkra återväxten. Att det är just EON som inleder denna verksamhet är kanske inte så konstigt eftersom en del av ägandet är tyskt kapital.
Entreprenörer runt om i landet får allt svårare att rekrytera utbildade montörer och beredare. EON tar bu ett nytt, kraftfullt initiativ för att vända utvecklingen.
– Det här är en av våra största utmaningar just nu, säger Gert Kristensson, Senior Advisor Projekt på E.ON.
– Om vi inte kan locka ny arbetskraft till elnätsbranschen så kommer vi på E.ON få allt svårare att nå våra verksamhetsmål. Energidistribution och ansvarig för projektet.
– Vi tänker börja rulla ut modellen redan under maj 2019 när nya ramavtal tecknas med entreprenörer, fortsätter han.
Lärlingssystemet införs fullt ut 2020. EON investerar nära åtta miljoner kronor per år på systemet. Siffran motsvarar cirka 30 lärlingsplatser. Lärlingsmodellen gäller i hela landet.
– Vi gör en individuell bedömning av alla sökanden, säger Gert Kristensson. Traditionellt så har lärlingar varit ungdomar, men vi vill öppna upp även för dem som kommit en bit upp i åren och vill byta bana eller utlandsfödda som behöver komma in på arbetsmarknaden.
-Vi tar ett samhällsansvar och bidrar till att öka mångfalden.
-Vi ser väldigt positivt på E.ONs initiativ att införa en lärlingsmodell där vi tillsammans säkrar kompetensbehovet framåt genom att i ett samarbete tillföra nya förmågor till branschen, säger Kim Wilton, avdelningschef ONE Nordic Blekinge, en av entreprenörerna som kan ansöka om att få lärlingsplats.
Elnätsföretagen är mitt inne i en förändring som ska möjliggöra energiomställning och tillväxt. Bristen på arbetskraft kan hota de kraftfulla investeringar som krävs för att trygga elförsörjningen.