Hur energirenovera?

Jag läste er artikel om energirenovering och funderar på om ni kan tipsa om någon hemsida/litteratur som beskriver hur man på bästa sätt renoverar äldre hus energismart. Jag driver en byggfirma som redan försöker på min lilla nivå att sälja in detta till kunder. Mycket beror på att jag även är återförsäljare till Nordic Windows AB, som då saluför lågenergifönster i alla material. Utifrån detta så försöker jag sälja "paket", med fasad och tilläggsisolering inklusive fönster byte, för att kunden ska spara på energin.

 

Problemet är att "veta" att det blir rätt, för även om jag varit byggare i många år och även monterat mycket fönster energisnålt, så måste man ha kunskap för att få det bra, särskilt på gamla hus som har självdrag som ventilation. Det är inte bara att täta ihop grejorna, det måste finnas lite luftbyte också. Sen tillkommer det nya regler och material som man ska ha koll på, så frågan är var man kan inhämta mer modern kunskap som funkar i verkligheten.

Nu när de försämrat ROT-avdragen, så tror jag att kunden kommer bli mer intresserad av att renovera för att kunna spara pengar, istället för att bara skryta för grannen. Detta har vi som bor i de mindre orterna i Sverige, hållit på med hela tiden. Vi har det inte som i Stockholm och övriga större städer, att det räcker att byta skithusstolen för att höja värdet med 100 000. Här renoverar folk för att bo, och förhoppningsvis inte få skulder kvar den dagen de blir tvungna att flytta, så jag tror inte övriga Sverige känner igen sig i Magdalena Anderssons beskrivningar om jacuzzi-renoveringar.

Men har ni ett tips, där man kan inhämta mer info om energirep, så vore jag väldigt tacksam.

Mvh Dick Lund/DiLu Byggtjänst AB

Redaktionen svarar: Passivhushuscentrum i Alingsås arrangerar kurser och forskar kring energibyggande. Om läsarna har andra tips får ni gärna höra av er till eller ringa chefredaktör Mikael Kindbom på 073-6844816.

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2015-10-20 13:10:42