HÄR VIBRERAR HISTORIEN I VÄGGARNA
Stockholms Snickarmästareförening –förening med anor.
En förening som startades 1578. Nästan 200 år före utropandes av Amerikas Förenta Stater. Vi talar om ärevördiga Stockholm Snickarmästareförening. En förening med drygt 100 medlemmar i Stockholm. Föreningen etablerades 1882, några år efter det att skråväsendet upphört. Föreningen möts i ett äldre hus i Gamla Stan, ett hus med historia, som sig bör när det gäller en förening som denna.
Sverige kan nog sägas ha en stolt historia. Mycket av det som vi ser i samhället idag har växt fram generation för generation. Ofta går historien mycket långt tillbaka, så långt tillbaka innan andra nationer var födda.
Skråväsendets upphörande
Ett exempel på denna svenska mångåriga historia är Stockholms Snickarmästareförening. En förening med ett ursprung i det som en gång var det svenska skråväsendet. Att vara finsnickare fram till 1846 i Sverige innebar nämligen, att man som yrkesman var medlem i ett skrå.
Störst betydelse i landet hade skråväsendet under 1500-talet. Skråväsendet upphörde i Sverige 1846. Sverige fick därmed ett fritt näringsliv. Sverige fick fri företagsamhet med skråväsendets upphörande. Den som önskade kunde nu öppna eget inom ett visst område , utan hinder och begränsningar. Ordningen dessförinnan var att olika yrkena var strängt begränsade till ett visst antal personer.
1882 etablerades Stockholms Snickarmästareförening. Föreningen var ett sätt att samla snickare och stärka samhörigheten inom yrkesgruppen. En känsla av samhörighet som möjligen avtagit i och med att skråväsendet upphört i landet.
Stockholms Snickarmästareförening blev något naturligt att tillhöra för en verksam snickare i Stockholm. Föreningen ägde också tidigt en fastighet i Gamla Stan som blev en naturlig samlande adress för föreningens aktiviteter – och är så än idag.
Vital förening
Gustaf Lüning heter idag föreningens ordförande. Han säger till tidningen Byggaren, att aktiviteten inom föreningen är påtaglig.
- Vi har en egen föreningslokal i huset i Gamla stan, på Nygränd 2. Vi har också ett museum på översta etage där vi berättar om föreningens och yrkets historia.
Det vanligaste sättet att utbilda sig till finsnickare idag är genomgången skolgång vid Carl Malmstens skola. Under många år hade utbildningen sina lokaler på Södermalm i Stockholm. I dag är adressen på Lidingö. Utbildningen ingår numera i Linköping Universitets kursutbud.
Gustav Lüning driver Lövsättra Snickeri i Åkersberga. Ett företag som Gustaf startade efter genomgången utbildning vid Carl Malmsten.
- Intresset för finsnickeri är påtagligt i landet, säger Gustaf Lüning. Till allas vår glädje finns där ett påtagligt intresse bland en yngre generation att bli snickare, återväxten är god.
Höga krav
Men det kan tilläggas att det ställs höga krav på att bli finsnickare idag. Gesällprovet är omfattande. En hel vårtermin brukar nyttjas för ett godkänt gesällprov. Allt i avsikt, att Sverige även i framtiden får möbeldörrar, fönster, köksinredning av bästa kvalitet.
- Utbildningen är omfattande, säger Gustaf Lüning. Men i långa loppet har det ju visat sig hur bra det har varit för vår yrkeskår och svensk möbelkultur.
- Sverige har därmed fått en allmänt hög standard på sådant som inredning. Vi har påtagligt många snickare som har namn och rykte om sig, som ett synnerligen kunnig och skicklig yrkesgrupp.
STAFFAN RINGSKOG