200 utställare lockade tusentals till byggmässa

 Mattias Tjernström visar knäskydd Mattias Tjernström visar knäskydd

Över 200 utställare och nära 4 000 besökare från branschen var mer än väntat. Byggmässan på Malmömässan den 22 och 23 april blev en lyckad tillställning.

 

Besökarna kunde vandra runt i montrar med allt ifrån arbetsfordon och isoleringsmaterial till infästningar och byggställningar. Udda fåglar som Skolverket och polska ambassaden fanns också där. Och seminarier hölls med så skilda föredragshållare som infrastrukturministern Anna Johansson och fotbollslegenden Thomas Ravelli. 

Bland utställarna märktes bland andra Kneefree. Knäskyddet Kneefree är världens första fungerande avlastande knäskydd. Företagets grundare Mattias Tjernström berättar att den nya versionen av knäskydd har anpassats till den lilla plånboken efter kritik från distributörerna som dock gillade själva produkten. Den nya versionen knäskydd för knästående arbete är billigare och går snabbare att tillverka. Det kommer troligen att ligga på 750-800 kronor. Skyddet som monteras utanpå byxorna väger bara 200 gram styck, har olika slitageytor och det följer med en filt att lägga under skydden. Som tillval finns hårdplast och gummi för grova ytor.

En annan utställare var Relekta vars produkt den flytande MS-polymermassan Tec7 Aquastop nu säljs helt utan skadliga lösningsmedel. Varianten Liquid används vid vattentätning, reparationer och tak- och golvrenovering medan Paste används för fyllning, reparation, limning och vattentätning. Den fungerar även för vertikala applikationer. Tidigare det inte gått att göra medlet kompatibelt med tjärpapp och husgrunder men nu fungerar det. Produkterna som numera är godkända enligt Bastas kemikaliekriterier kommer att finnas hos välsorterade bygg- och järnhandlare. 

- Det har varit ett jätteintresse för det här på mässan, säger Mikael Palmgren, säljchef på Relekta.

Grå tejp på taket

Liten bild tejpChrister Edholm på T-emballage visade upp en diskret grå tejp som används i skarvar vid takventilation i stället för den gröna som många användare anser är för skrikig i färgen.  Som vanligt visades t-flextejpen, som är Sveriges mest sålda sedan lanseringen för snart tio år sedan, upp  på tolv olika underlag i en utställning som T-emballage brukar visa upp på mässorna.

Optimera mötte proffsbyggare på byggmässan och basunerade ut tre budskap: 1. Optimeras e-handelslösning. 2. Jobb-generatorn. 3. Proffsklubben.se  med ett lojalitetsprogram för 4 000 kunder. En ny funktion sedan februari i år är att byggarna kan göra en offert till slutkunden.  Jobbgeneratorn är en betaltjänst för Byggarnas del. Här menade dock egenföretagaren tillika Optimera-kunden Anders Eriksson från Kristianstad i en munhuggning vid Optimeras monter att den funktionen borde vara gratis för byggarna.

- Optimera ska inte syssla med  att förmedla jobb utan göra det de är bra på – att sälja byggvaror, sa han till tidningen Byggaren.

Men Optimeras Jobbgenerator är mer än bara offerter. Medlemmarna får tillgång till en databas med mängder av dokument för arbetsmiljöplaner, egenkontroller, ritningar och mycket annat. Till det kommer att man kan lägga upp sig och få jobb förmedlade men det är en tjänst som ingår i abonnemangskostnaden! Optimera tar inte betalt per förmedlat jobb.

Spikpistol för mjukisolering ITW Construction visade upp en spikpistol för mjukisolering som skjuter in en svampliknande applikation i isoleringen med hjälp skruvar på mellan 60 och 200 milimeter.  En fördel är att den kan arbeta i många timmar i sträck utan hänsyn till arbetsmiljön. Den är nämligen klassad som spikpistol och inte som bultpistol.

- För bultpistoler gäller ju 4 timmars gräns, säger Eddie Jonsson, produktinformatör på ITW Construction.

27 lådor på höjden i  Essves tävling

Stapla lådor27 Essbox-lådor från Essve lyckades vinnaren stapla i tävlingen som arrangerades av Essve och System Edström. Priset blev 20 000 kronor att handla bilinredning och Essve-produkter för.  ”Pirre” från Arga Snickaren höll i tävlingen tillsammans med ”Mackan”. Aluminiumställningar populära Monzon har lyckats etablera byggnadsställningar i aluminium både i Sverige och utomlands. Den är enligt grundaren och ägaren Jan Månsson, lika stark som stål och har samma prestanda.

- Fördelen är att du halverar transporttiden och man slipper bära så mycket. Dessutom är aluminium återvinningsbart, säger Jan Månsson. Nu kan också kunderna få sin egen färg på byggnadsställningarna vilket ska motverka risken för stölder.

Paroc går nu på offensiven för att få svenskarna att energirenovera sina gamla hus. Bakgrunden är att Sverige åtagit sig att år 2050 ha minskat koldioxid-utsläppen med 50 procent.  Då handlar det om att se över isoleringen uppifrån taket och neråt.

  - Bara genom att isolera vattenledningsrören kan man spara 350 kilowattimmar per meter och år, berättar Christian Thunberg, ansvarig föreskrivande led på Paroc.

Snabba byten av bits

Duo Quick heter Warecos nya smarta lösning för att snabbt byta bits. Om du växlar mellan två bits under exempelvis en köksrenovering eller vid byte av dörrar och fönster kan du med ett enkelt handgrepp, även med handskar på, bara vända på en bitshållare så att andra änden stoppas in i verktyget.  Därmed är det slut på letandet efter bits i askar och fickor. Hållaren passar till alla standardbits.

Mindre bild DavidEngelsmannen David åker runt och demonstrerar den undergörande duken från Big Whipe som tar bort färg, lim, olja, fett, silikon med mera från händer och verktyg och dessutom är anti-bakteriell och återfuktande. David var på Bolists leverantörsmässa i Jönköping tidigare i år och nu här på byggmässan i Malmö. Besökare flockas kring honom varje gång och tycks gilla hans intensiva och övertygande sätt att rengöra sina händer gång på gång från färg och fett.  Bo Karlsson på Swedgross som har agenturen för Big Whipe säger att produkten nu blivit ledande efter tre år på marknaden. Nu kommer rengöringsmedlet i sprayform också.

Lars Erik Mårtensson som driver Mårtensson & Son och renoverar och bygger ut hus på Österlen gick omkring och myste på mässan. Han stannade länge i flera montrar och ställde initierade frågor till utställarna. Han har arbetat i branschen i nära 50 år varav 42 år som egen företagare. Han köper till sina projekt exempelvis isoleringsskivor, virke, dörrar och fönster. Han är sedan ett halvt sekel stamkund på Järrestads Härads Lantmannaförening.

- Där är bra service. Jag ringer och får grejerna hopplockade när jag kommer. Liten bild Mårtensson

Lars-Erik Mårtensson kom i jobbkläderna till mässan på premiärdagen. Någon tid för mingel blev det inte. Men många andra stannade kvar och umgicks när den officiella delen var slut och Sveriges Byggindustrier tillsammans med VVS-Företagen och VVS-Forum bjöd till efterfest första dagen.

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2015-04-24 16:20:07