Säg Lindbäcks i Piteå och mången pitebo får något särskilt stolt över sig. Lindbäcks är nämligen en framgångssaga. En berättelse om hur en ensam men stark sågverksägare, startade som enskild byggare och där allt slutade i ett storföretag med 600 anställda – och med en senaste omsättning på 1,6 miljarder kronor. Under fyra generationers slit, självförsakelse och inte minst uppfinningsrikedom. Allt i avsikt att firman ska överleva och växa.
Anfadern till den kända familjen Lindbäck i Piteå är Frans Lindbäck. Han drev sågverk i början på 1900-talet. Han var känd som en hårt arbetaande, självuppoffrande, from man som alltid var mån om att göra rätt för sig. Så var han också innovativ, mycket innovativ. Uppfinningsrikedomen skulle visa sig vara något som skulle gå i arv, en genetisk gåva genom generationerna, från far till son, från far till son.
Stefan Lindbäck heter en av företagets nuvarande ägare. Frans Lindbäck var hans farfars far. – Som alla företag med volym började allting i en väldig liten, anspråkslös skala, säger Stefan Lindbäck till tidningen JBF.

Kallfors
Frans Lindbäck drev sågverk i Kallfors 2 mil väster om Piteå. Under sågverkets lågsäsong tog han på sig bygguppdrag, snart var han också byggmästare. Han hade två söner, Odal kom så småningom att ta över sågverket, Bertil byggverksamheten. Firman Bertil tog över expanderade, fick många uppdrag, inte minst kyrkorenoveringar och i att bygga livsmedelsbutiker. Firman växlade så småningom över till att bli ett aktiebolag. I år fyller Lindbäcks 75 år som aktiebolag och 95 år som företag.
Under 1960-talet förvärvade företaget en småhusfabrikant. Lindbäcks växte därmed kraftigt. Successionen fortsatte, sonen Erik som tog så småningom över, 2011 tog hans son, Stefan över stafettpinnen som VD.
Två fabriker
Lindbäcks bedriver produktion i två fabriker i Piteå. Affärsidén är i huvudsak att tillverka prefabricerat i fabrik. Trähus som sedan transporteras till adressen där huset ska stå. Lindbäcks producerar numera flerfamiljshus upp till åtta våningar.
– Inledningsvis var våra trähus oftast i två våningar, berättar Stefan Lindbäck. Reglerna var sådana. Offentliga sektorn var en återkommande beställare. Att bygga förskolor var ett vanligt uppdrag.
Lindbäcks byggde också studentbostäder. Beställarna fanns i Umeå, Luleå och Uppsala.
– Flerfamiljshus i trä i flera våningar- upp till fem våningar – är vanliga uppdrag, fortsätter Stefan Lindbäck. Vi bygger för hyresrätter och bostadsrätter. Företagets stora marknader finns i Norrbotten, Västerbotten och i Mälardalen.
Att bygga prefabricerat i fabrik är billigare än att bygga på plats. Prislappen brukar ligga på mellan 17 500 och 25 000 kronor per kvadratmeter. En siffra som kan jämföras med 30 000 till 35 000 kronor per kvadratmeter när det byggs direkt på plats.
”Bläckfisken”
En svår ekvation är när färdiga huset anländer till platsen. Lindbäcks har här utarbetat en egen teknik vilket garanterar en säker placering av det nya huset.
– Vi kallar tekniken ”bläckfisken”, säger Stefan Lindbäck. Förr krävdes kättingar med lyftkran när huset anlände till den nya adressen. Då lyftes huset ned med hjälp av lyftkran och sex kättingar på ömse sidor av huset.
Svårigheten då låg i att få rätt balans på huset när det skulle ned på plats. Huset fick absolut inte kantra åt ena eller andra hållet.
Stefan Lindbäcks far Bertil Lindbäck kom så småningom på ”bläckfisken”. En konstruktion han fick patent för. Tekniken omsluter huset med ordentliga ”armar” av kätting och placerar det exakt på rätt plats. Svårt att förstå kanske vid en hastig genomläsning av text men lätt att begripa när man ser det på plats.
Stark tillväxt
Företaget Lindbäcks har präglats av stark tillväxt under senare år. 2017 sålde omsatte Lindbäcks för 800 miljoner kronor, under 2018 för 1,1 1,6 miljarder kronor. I år beräknas siffran bli 1,6 miljarder kronor ungefär som 2018. Rekord. Aldrig förr har Lindbäcks nått sådana höjder.
Vad är hemligheten bakom ert företags framgång?
– Många faktorer bidrar, inte minst skickliga medarbetare, säger Stefan Lindbäcks. Men viktigt är förstås att företaget är familjeägt, det gör att vi kan satsa långsiktigt.
– Att vi fortfarande är ett innovativt företag är synnerligen väsentligt. Det återkommande innovativa draget i företaget har gynnat oss.
En som säkert skulle nicka instämma i detta påstående är anfader Frans Lindbäck. En man väl medveten om att alltid se utvägar ur svåra situationer- och också övervinna det utmanande som en vinnare.
Det var hans innovativa ådra som lade grunden till företaget. Det är innovativa lösningar som fortsätter ge företaget ordentlig kraft.
Staffan Ringskog