ByggarenByggaren
    Facebook Twitter Instagram
    Byggaren Byggaren
    • Hem
    • Om oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Kontakta oss
    • Tipsa om nyheter
    • Tidigare nummer
    ByggarenByggaren
    Du är här:Hem»Nyhetsarkiv»Miljonbot efter fall från tak

    Miljonbot efter fall från tak

    2015-09-18
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Ett rättsfall tvingar byggföretagare till extra försiktighetsåtgärder vid takarbete. En av de tre byggarbetarna föll utan livlina sex meter från det nästan platta villataket på Värmdö i samband med taktäckning och dog av skadorna. Företagets ägare måste nu betala en miljon kronor i företagsbot.

    Den 13 november 2012 påbörjade byggföretaget söder om Stockholm ett arbete med taktäckning av en tillbyggnad av en villa i Värmdö kommun. Jobbet utfördes av två anställda och en inhyrd arbetstagare och en inhyrd arbetstagare. Under den andra arbetsdagen föll den inhyrda arbetstagaren till marken från taket på sex meters höjd och ådrog sig så allvarliga skador att han avled.

    Ingen av arbetstagarna bar personlig fallskyddsutrustning, livlinorna låg kvar i bilen, och på taket saknades andra säkerhetsanordningar som kunnat förhindra olyckan. Den i dag 59-årige företrädaren för bolaget som i huvudsakligen gör takjobb och har tre anställda åtalades för arbetsmiljöbrott.  I tingsrätten friades han men hovrätten fällde honom i våras och Högsta domstolen tog inte upp fallet. 

    Villkorlig dom och böter

    Han dömdes till villkorlig dom och böter och fick betala en miljon kronor i företagsbot. Domen tvingar nu byggföretagare att hålla en extra koll på sina anställda.  Tingsrätten som friade företagaren beskriver  denne ”som en säkerhetsmedveten och ansvarsfull arbetsgivare”.  Hans anställda vittnade om att han talat med dem om vikten av säkerhet och att de känner till när livlina ska användas.

    Men hovrätten kommer till motsatt slutsats. Först slås det fast att företrädare skulle försäkrat sig om att hans anställda verkligen använde livlina. Det läggs honom vidare till last att han inte besökt villan på Värmdö” för att med egna ögon bilda sig en uppfattning om de lokala förhållandena”. Han borde dessutom inte nöjt sig med att muntligen informera sina arbetstagare om att använda säkerhetsutrustning utan borde gjort det skriftligen.

    I nästa nummer av Byggaren intervjuas företagaren.

     

    Relaterade artiklar

    Domarna som förändrar

    Nyhetsarkiv 2015-04-09

    Avtal eller inte!

    Nyhetsarkiv 2015-06-24

    Sista handen ansvarar för slutresultatet

    Nyhetsarkiv 2015-10-20

    Vem ansvarar för byggvarorna?

    Nyhetsarkiv 2016-03-08

    Få nyheter i mailen
      © 2022 Tidningen Byggaren

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc för att avbryta.