Att en hantverkare misshandlas av beställaren utgör inte grund för hävning av avtalet. Det slår hovrätten fast i en dom där en elfirma går miste om nära 700 000 kronor för utförda arbeten.
Det är förstås inte var dag en elektriker, tillika skyddsombud, blir slagen i ansiktet med flera slag av beställaren, i detta fall en restaurang i Stockholm. Domstolarna hade därför en svår nöt att knäcka när det gällde att avgöra om ventilationsfirman och dess underentreprenörer hade rätt att lägga ner arbetet och häva avtalet efter denna chockerande händelse.
Det tyckte varken tingsrätten eller hovrätten.
Brevet innebar en hävning
Först bedömdes om det brev som huvudentreprenören skickade till beställaren fem dagar efter misshandeln verkligen kan betraktas som en hävning vilket avsändaren nekar till. Men i brevet står det att eftersom elektrikern ”råkade i handgemäng med beställarens representant och fick flera slag i ansiktet avbryter vi vårt åtagande gällande EL med omedelbar verkan”. Detta är en hävning.
Frågan är då om misshandeln som gärningsmannen sedan fälldes för i domstol ger rätt till hävning av avtalet. Nej, ansåg både tingsrätten och hovrätten eftersom båda parter omedelbart efter misshandeln agerade som om arbetet skulle fortsätta och att restaurangen erbjöd att gärningsmannen skulle tas bort.
När det gäller rätten att avbryta arbetet med hänsyn till liv och hälsa i enlighet med arbetsmiljölagen menar hovrätten att detta bara innebär ett tillfälligt stopp, inte en hävningsmöjlighet.
Utgången innebär att ventilationsfirman går miste om nästan 700 000 kronor för utförda arbeten.