Nu skriver vi år 2024 men under 2019 utsågs Norberg till årets tillväxtkommun i Västmanland 2019.
Norberg i Bergslagen är alltid värt att uppmärksamma. En av landets trivsamma kommuner.
Bergsmannen och motståndaren till Kalmarunionen. Engelbrekt Engelbrektsson föddes i Norberg I slutet av 1300-talet ville han bryta loss Sverige från unionen. Ett förspel till Gustav Vasa mer framgångsrika resultat drygt 100 år senare.
Tobias Back, näringslivschef i kommunen, påpekade i tidningen Byggaren när vi hade ett större reportage om Norberg, att Norberg är en kommun med ett vitalt näringsliv. Konkurserna är få i Norberg, företagen präglas av en god utveckling.
Norberg har ungefär 550 företag. 10-11 procent av den yrkesverksamma befolkningen i Norberg är företagare.
Företagen i Norberg har överlag en god vinstmarginal, säger Tobias Back. Företagen har bättre omsättning än genomsnittet i Västmanland. Företagarna i Norberg har ett driv och engagemang. Företagen växer i sin egen takt
Kartläggningen görs län för län. Utmärkelsen står kreditupplysningsföretaget Syna för. Företaget Syna som står för utmärkelsen är experter på kreditupplysning. Företaget etablerades 1947. Som namnet antyder är Syna specialist på att granska svenska företag.
Ett trivsamt inslag i Norberg är Elsa Andersons konditori.
I Norbergs arrangeras en rad trivsamma evenemang under året. Engelbrektsloppet är en västmanländsk motsvarighet till Vasaloppet men en kortare distans. Myrbergsrallyt är en biltävling med veteranbilar.
Fotnot
Under ledning av bergsmannen Engelbrekt startades ett uppror mot Erik av Pommern som styrde Kalmarunionen. Unionen etablerades 1397 och upplöstes 1520 efter danske kungens blodbad i Stockholm, i november 1520. Kristian I lät här avrätta stora delar av det svenska ledande skiktet på Stortorget i Gamla Stan, däribland Gustav Vasas far.
Engelbrekt kom att styra större delen av Sverige norr om Kolmården. Det var bara de befästa borgarna som han inte lyckades inta.