Uppköp från utlandet ska stoppas

     Börsen har svajat vilket gjort att priset på svenska företag gått ner. I dessa coronatider är risken för uppköp till underpris av svenska storbolag därmed stor. I avsikt att hejda en sådan utveckling finns nu en majoritet i riksdagen för att stoppa en sådan utveckling.

     Det är Dagens Nyheter som skriver om ett förslag från moderaterna. Det moderata förslaget är att besluta om en ny lag som stoppar fientliga utländska uppköp av svenska företag. I artikeln i Dagens Nyheter hänvisas till möjliga kinesiska uppköpare.
     Coronakrisen har gjort att börsen stundtals gått ned kraftigt. Utländska aktörer har därmed gått in med stort kapital i viktiga svenska företag. Moderaterna har fått stöd från socialdemokraterna för sitt lagförslag .
     Försvars- och utrikesutskottets ordförande talar positivt om förslaget. Ordföranden Kenneth G Forslund (s) säger till DN att det ”skapats en rea” på svenska företag. Han påkallar en tillfällig lösning i avsikt att undvika utländska fientliga uppköp. Han välkomnar sålunda det moderata initiativet.
     Redan idag har kinesiskt kapital stora placeringar i viktiga svenska företag. Volvo Cars ägs till 100 procent av kinesiska Geely. Säljare var amerikanska Ford. Mindre bekant är att kinesiskt kapital placerat sig som storägare i Volvo Lastvagnar. Här uppgår ägarandelen till drygt sju procent.
     Utvecklingen i Sverige är inte unik. Tyska Mercedes har exempelvis stort kinesiskt ägande, som bara ett exempel.

E-mail:leifmgn@gmail.com
Publicerad 2020-04-26 21:15:21

Senaste nummer

Din röst är viktig