Miljödeklarerade jackor i Fristads höstsläpp

− Det är ett viktigt komplement till vårt Green-sortiment, säger Lene Jul, Product Management Director på Fristads.

− Målet har varit att tillverkningen ska göra så liten påverkan på miljön som möjligt och jämfört med en traditionellt tillverkad skaljacka ger tillverkningen av den miljödeklarerade jackan ett mindre än hälften så stort klimatavtryck, säger Lene Jul.

Fristads Green är världens första miljödeklarerade klädkollektion och lanserades hösten 2019. Alla Fristads Green-produkter har en miljövarudeklaration, en så kallad Environmental Product Declaration, EPD – där plaggens totala miljöpåverkan redovisas.

− Jackorna kan användas var för sig eller tillsammans, beroende på temperatur och väder vilket gör att man i princip kan klä sig i miljödeklarerade plagg året runt, säger Anastasios Lappas, Head of Design and Innovation på Fristads.

Kompletterar sortimentet

I höstens nyhetssläpp ingår även en klass 1-certifierad varselmodell av FAS G Hantverkarbyxa vilket gör att det nu finns ett komplett utbud av den moderna klassikern för hantverkare. Dessutom tillkommer en vatten- och vindtät skaljacka i GORE-TEX®-material samt en uppdaterad variant av jogger-byxan.

− Inför höstens nyhetssläpp har vi fokuserat på att komplettera vårt utbud inom bygg och anläggning samt att bredda utbudet inom vår miljövarudeklarerade kollektion Fristads Green, berättar Lene Jul, Product Management Director på Fristads.

Green Skaljacka 4922 GRS och Green Quiltad Jacka 4101 GRP lanseras i september 2020.

Den totala Global Warming Potential (GWP) som mäts i kg CO2 är för Green skaljacka 11,28 jämfört med 24,38 för jämförelseprodukten. För mer information, se EPD-rapporten.

En miljövarudeklaration, eller EPD, kartlägger en produkts samlade miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Ingen aspekt av skapandet eller framställningen har utelämnats. Kläderna i kollektionen Fristads Green har genomgått granskning på följande områden:

- materialval
- materialkvantiteter
- färgningsprocesser
- vatten- och elanvändning på fabriken
- paketering

- transport

E-mail:leifmgn@gmail.com
Publicerad 2020-09-27 21:23:42

Senaste nummer

Din röst är viktig