Lundqvist Trävaru säljer hus i Nya Zeeland

Nyligen blev det klart att Lundqvist Trävaru AB i Piteå tecknat avtal om att uppföra sju hus i Nya Zeeland. Affären sker via det nya zeeländska dotterbolaget MyKiwiHouse, som Lundqvist grundade 2018 tillsammans med Jan-Owe Wallberg, tidigare ansvarig för Business Sweden på Nya Zeeland.


Dotterbolaget grundades i syfte att delta i en upphandling inom det statliga initiativet KiwiBuild, vars målsättning är att det ska byggas 100,000 bostäder över de närmaste 10 åren och därigenom lösa bostadsbristen och den kraftiga ökningen av byggkostnaderna på Nya Zeeland. Även om Lundqvist inte nådde hela vägen i upphandlingen, så fick bolaget positiv uppmärksamhet och möttes av stort intresse; något som fick Lundqvist att besluta om fortsatta satsningar.
- På Lundqvist ser vi Nya Zeeland som en särskilt spännande marknad, speciellt med hänsyn till en tämligen liknande arkitektur, relativt liknande sätt att bygga och där småhusens andel av det totala bostadsbeståndet är väldigt hög, säger Samuel Holmström, VD på Lundqvist Trävaru.
Bolaget har nyligen ansökt om patent för en anpassad version av sitt byggsystem som uppfyller de nya zeeländska byggnormerna, och ska nu alltså tillsammans med lokala samarbetspartner uppföra sju hus – varav sex parhus till en kommun, och en separat villa åt en privatperson.
- Efter två års arbete med att utveckla byggsystem, affärsmodeller och ett antal standardiserade typhus, är vi nu glada att våra satsningar börjar bära frukt! Vi ser mycket positivt på framtiden och vår unika möjlighet att ta det bästa från Sverige och Nya Zeeland och bygga innovativa bostäder på en marknad med skriande behov, säger Jan-Owe Wallberg, VD på MyKiwiHouse.
Målsättningen i Nya Zeeland för innevarande verksamhetsår är 50 hus parallellt med export av svenska fönster och dörrar för fem miljoner kronor.

E-mail:leifmgn@gmail.com
Publicerad 2021-02-09 10:14:13

Senaste nummer

Din röst är viktig