Särskild vägg av betong och trä

Eftersom byggbranschen står för 30 procent av världens koldioxidutsläpp är behovet av hållbara lösningar på marknaden akut.

Metsä Wood har därför konstruerat en särskild vägg av både betong och trä, vilket innebär att byggbolagen kan sänka sina koldioxidutsläpp utan att förändra sitt nuvarande sätt att bygga.
 
Den särskilda väggen har fått det speciella namnet hybridsandwichelement. Finska Metsä Wood har  tillsammans med företaget Lipa-Betoni tagit fram detta nya väggelement, som ska göra det lättare för byggföretag att gå över mot ett mer hållbart alternativ.

Vi pratar om trä, närmare bestämt Metsä Woods Kerto LVL, som i det här fallet kombineras med betong till ett nytt hybridsandwichelement för väggkonstruktioner.  
 
− Hybridsandwichelementen bidrar till att öka andelen trä, så att vi på ett effektivt sätt kan bygga mer hållbara hus, säger Håkan Arnebrant, på Metsä Wood Sverige.Detta gemensamma utvecklingsprojekt är ett av våra bidrag till att hjälpa byggbranschen i en tid där det är viktigare än någonsin att ta ställning för klimatet, säger Håkan Arnebrant.

  • Idag är betong det vanligaste väggelementet för flerbostadshus i Norden eftersom det är det traditionella sättet att bygga på, men med de nya hybridsandwichelementen vill Metsä Wood öka träanvändandet då trä är det enda konstruktionsmaterialet som lagrar kol.
  • Eftersom kombinationen av trä och betong gör att byggföretagen inte behöver förändra sitt nuvarande sätt att bygga, innebär den nya lösningen att ökandet mot trä kan ske snabbare
  • Hybridsandwichelementen innebär en stor möjlighet. Vi ser en ny marknadspotential med en produkt som kan användas på samma sätt som traditionella sandwichelement av betong, säger Satu Lipsanen, vd vid Lipa-Betoni. 

  •  De nya väggarna är ett tillskott för den industriella prefabriceringen. Det första byggprojektet som kommer att använda sig av elementen blir Metsä Fibres sågverk i finska Rauma.

Skanska är totalentreprenör för elementen, och dessa kommer att tillverkas i Lipa-Betonis fabrik i Pieksämäki i Finland med montering i juni.
 
− Eftersom Kerto LVL är ett material som väger väldigt lite går det snabbare att tillverka hybridsandwichelementen på fabrik, för att sedan transportera dem till byggarbetsplatsen, säger Håkan Arnebrant.

− Att elementen är lätta gör även att transportutsläppen blir mindre och väl på plats är de enklare att lyfta än traditionella väggelement, säger Håkan Arnebrant. 

E-mail:leifmgn@gmail.com
Publicerad 2021-05-20 19:57:30

Senaste nummer

Din röst är viktig