Plattsättare fick kvinnligt stipendium

 En stolt plattsättare - Julia Schaffer Flemk En stolt plattsättare - Julia Schaffer Flemk

Plattsättaren Julia Schaffer Flemk har tilldelats det så kallade Isabellestipendiet - Sveriges första hantverkarstipendium för kvinnor-  på 20 000 kronor för sin hantverksskicklighet och sitt viktiga jämställdhetsarbete inom byggbranschen.

 – Vi kan prata om jämställdhet till förbannelse men det gäller ju att faktiskt göra aktiva val. Därför tycker jag att Julia är en riktig förebild eftersom hon genom sitt eget företag ser till att lyfta fram andra kvinnor i byggbranschen, säger Isabelle McAllister, som förutom stipendiets grundare också är juryns ordförande.

Motiveringen  till årets stipendiat lyder:

“Med sitt mod, djävlar anamma och sin aldrig sinande energi är 2015 års Isabellestipendiat en lysande förebild som påverkar byggbranschen till det bättre. Hon visar med sitt företag Julias Plattsättning & Bygg prov på högklassig hantverksskicklighet, ansvarsfull rekrytering, medvetet nätverksbyggande och är på det sättet en inspiration för kvinnor som vill bli eller redan är aktiva hantverkare. Det är en ära att tilldela Julia Schaffer Flemk historiens femte Isabellestipendium.”

Julia Schaffer Flemk bor i Stockholm och driver sedan 2014 Julias plattsättning & bygg där majoriteten av de som arbetar är kvinnor.

– Äran som kommer med utmärkelsen ger mig styrka att kämpa vidare när mitt förändringsarbete vissa dagar känns tungt. Det ger mig ett bevis på att mitt arbete faktiskt uppmärksammas, är önskvärt och gör en skillnad i samhället. Om jag lyckas få upp intresset för byggyrkena hos ett antal kvinnor och tjejer, så vet jag deras inträdande i byggbranschen per automatik kommer att förbättra den osunda yrkeskulturen. Alla vinner på det, säger Julia Schaffer Flemk.

Det är fem år sedan inredaren och programledaren Isabelle McAllister instiftade Isabellestipendiet - Sveriges första hantverkarstipendium för kvinnor. Stipendiet delas ut i samarbete med Rättviseförmedlingen.

Byggmax, Beckers, Hem & Villa, Hus & Hem och Svensk Byggtjänst sponsrar stipendiet.

 

 

E-mail:
Publicerad 2015-10-13 22:00:00