Bobby lastar, gräver och bygger i het pendelregion

Bobby Bodin och chauffören Fredrik Johansson Bobby Bodin och chauffören Fredrik Johansson

Han tillhörde motocrosseliten, förverkligade drömmen om ett eget åkeri, jobbade säsongsvis hos sin jordbrukande svärfar men blev byggföretagare med egen grävmaskin och lastbil. Nu jobbar Bobby Bodin för högtryck med egna anställda och F-skattare i heta Enköpingstrakten.

Vi möts dock på en helt annan plats, i Älvsjö i södra Stockholm. Där arbetar Bobby och hans kolleger på Bovikens Alltjänst med en utbyggnad av ett gult tvåvåningshus i tegel som ska putsas.

- Jag vill egentligen inte ta några jobb i Stockholm på grund av alla köer och parkeringsbekymmer men en bekant till en anställd hörde av sig och jag vill hålla löftet, säger Bobby Bodin där han står vid husfasaden med uthuggna tegelstenar i en hög iklädd svarta arbetsbyxor, svart jacka och svart mössa med företagsloggan plus hörselskydd.

Han bor i Grillby nära Enköping där den vik i Mälaren ligger som gett namn åt hans företag – Boviken. En kilometer bort finns svärfars gård där han en gång i tiden brukade hjälpa till med skördarna på hösten.

Slipper storstadsstressen

I kontrast till storstadsstressen hinner Bobby Bodin både köra sexåringen till förskolan och anlända till arbetsplatsen på 20 minuter. Det värdesätter han högt.

Här finns också hans nätverk. Frun Elenor som sköter fakturor och löner och betalar räkningar och hans pappa Carry Eriksson som är anställd som snickare i företaget.

Men hans väg mot byggbranschen började krokigt. Han körde cross på elitnivå till 25-årsåldern. Drömmen var länge att starta eget åkeri men han valde idrottsgymnasium med motocrossinriktning och med fordonstekniska inslag. Trots att Bobby Bodin bara är 36 år gammal har han haft egna företag i 14 år. Till att börja med hyrde han ut sina tjänster åt åkerier innan han efter ett par år köpte egen lastbil med släp och påhängstruck och transporterade pellets och spannmål.

Bilen stod stilla

På höstarna stod bilen stilla när han istället hjälpte svärfadern med skörden. När en kompis frågade honom om han ville hjälpa till med att bygga badrum bytte han bana och sålde bilen. Byggjobb var inte främmande eftersom han hjälpt sin snickrande far under ungdomens somrar.

- Och sedan har jag alltid varit intresserad av regler och läste på mycket om badrum.

Tätskiktsjobben överlät han dock åt plattsättare och när en av dessa entreprenörer frågade Bobby om han ville ta uppdrag av dem i stället med dubbla lönen slog han till direkt. Ungefär i samma veva tröttnade hans pappa på jobbet som lärare på ett yrkesgymnasium i Sala för blivande snickare. Eleverna hade ingen lust att utvecklas och höll mest på med mobilerna. Därför tog pappan anställning i sonens firma.

- I början var det tufft med uppdaterade byggregler som han inte riktigt hade koll på och vi tjafsade en del men sedan gick det bättre och han är ju en riktigt duktig snickare.

Firman växte och idag har Bovikens Alltjänst åtta anställda och flera F-skattare som hoppar in regelbundet. Totalt är 16 personer igång just nu. På plats i Älvsjö är grävmaskinisten Hampus Inerud som röjer med en mindre inhyrd grävmaskin inför en grundläggning på den bergiga tomten. Under intervjun anländer också Fredrik Johansson eller ”Frippe” som det står på framrutan på företagets lastbil.

- Han är helt självgående och raggar körningar på egen hand utöver uppdragen för vår firma, säger Bobby Bodin.

Bilen köptes in för ett och halvt år sedan och här var det nog Bobbys åkerdrömmar som spökade.

- Jag visste inte om vi skulle kunna få några jobb med den men den har gått varenda dag sedan dess. Vi hjälper till överallt.

Läs hela reportaget om Bobby Bodin och Boviken i senaste numret av Byggaren,  nummer 2 för 2018.

E-mail:
Publicerad 2018-02-27 14:51:28