Byggfirman som lärde sig dra i bromsen

När Tre Jonsson Bygg i Sundsvall stod på topp 2008 med över 40 anställda hade de vunnit Gasell-priset för snabbväxande företag. Då slog de på bromsen och nu är bara hälften kvar.

Och företaget har gått från nästan enbart avtalsjobb till fler Rot-uppdrag för att ge personalen mer variation. JBF mötte delägaren Håkan Lindström som berättar om sin resa med det västernorrländska familjeföretaget.

Delägaren Håkan Lindström visar mig runt i lokalerna där väggar rests av hans företag för att skilja av rummen i de nya kontors- och butikslokalerna. Han ser nöjd ut.

- Vi har en fantastiskt bra personal. Det finns en yrkesstolthet i gruppen.

Startade eget

Flera av de anställda var med redan när Håkan Lindström startade egen byggnadsfirma 1997. Han hade gått ut yrkesgymnasiet och varit anställd under många innan han försökte sig på eget. I nio år höll han på. Sedan gick han över till Tre Jonsson Bygg som grundades av Thord Jonsson som var Håkan Lindströms chefer i ett tidigare skede.  Nu var det bara sönerna kvar och efter att den ene av dem lämnade företaget tog Håkan hans plats som delägare tillsammans med Johan Jonsson.

- Vi är helt olika men kompletterar varandra väldigt väl. Han är ekonom och jag snickare i grunden. Men vi vill båda åt samma håll, förklarar Håkan Lindström.

Håkan Lindström skojar med sina anställda när jag fotograferar honom tillsammans med dem. Trotjänaren Christer Källman klättar villigt upp på liften tillsammans med sin chef och ler glatt inför kameran.

Framgångsvåg

Tre Jonsson surfade på en framgångsvåg för tio år sedan och belönades med flera priser, bland annat tidningen Dagens Industris pris Gasellen för snabbast växande företag i olika regioner, Västernorrland i detta fall. Flera större byggföretag i Sundsvall upplevde samma medvind. Men att växa kräver anpassning, koll på läget och rätt kostym och det klarar inte alla företag.

- Flera företag hade det tufft, några gick i konkurs. Vi slet ont på Tre Jonsson för att hinna med allt.

När stora projekt var på väg att plana ut kring 2008 valde Tre Byggare att dra ned och ta kontroll över situationen. Företaget gick från 43 anställda som mest till drygt 20.

- Vi växte för snabbt. Vi gick från 13-14 miljoner i omsättning till runt 50-60 miljoner på ett par år. Så vi drog i bromsen.

Lärt sig säga nej

Men nu har han och Johan lärt sig att säga nej. Tre Jonsson väljer att samarbeta med sina avtalspartners inom fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar, försäkringsbolag och enstaka näringsidkare.  Det handlar om om- och tillbyggnader mestadels. Håkan Lindström räknar på jobben.

- Det är en svår konst men det är en stor fördel att vara snickare. Med rätt förfrågningsunderlag och ritningar går det bra.

Är förfrågningsunderlagen bra då?

 - Ofta, men ibland har vi inget att gå på. Nu ska vi till exempel åt en privatperson inreda en hel övervåning som bara är ett skal och vi har inget att gå på. Då får man komma med förslag och ta in en konstruktör.

Så ni gör jobb åt privatpersoner?

 - Ja, vid medarbetarsamtalen kom det fram att personalen saknar Rot-jobben och nybyggnationerna som ger mer variation och större möjligheter att ta ansvar för egna projekt. Så nu gör vi lite mer sådant vid sidan av avtalsjobben.

Läs hela artikeln i senaste numret av Byggaren.

E-mail:
Publicerad 2018-04-01 14:32:12