Prisregn på Nordbygg

 Bosse Lind Bosse Lind

På torsdagskvällen var det dags för Nordbyggs stora prisregn. Fem tunga utmärkelser inom samhällsbyggnad delades ut på stora scenen i Stockholmsmässans entréhall. Bland pristagarna fanns en hockeystjärnan "Foppa" Forsberg (bilden).

Bland prisutdelarna fanns bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, och bland pristagarna fanns hockeylegenden och fastighetsägaren Peter Forsberg. Nordbyggs guldmedalj gick till företaget Operos för en arbetsbyxa för gravida byggare.

Det första priset som delades ut var ”Nya ögon på plast”. Detta pris delas ut till arkitekturstudenter och vid varje mässa gäller det att rita ett café i ett visst material. Det vinnande bidraget byggs sedan upp i full skala på Nordbygg. Tävlingen är ett initiativ från Nordbygg i samverkan med Sveriges Arkitekter.

Vinnare i år blev Tobias Jansson och Oscar Forsman, Umeå Arkitekthögskola, och deras förslag ”Paviljong!”.

Tobias Jansson och Oscar

 De har enligt juryn löst uppgiften allra bäst – att skapa ett innovativt, spänstigt, spännande och oväntat möte med plast, uttryckt i en fungerande cafémiljö på Nordbygg 2018 i Stockholm. De båda vinnarna belönas med 20 000 kronor.

Stora Inneklimatpriset instiftades år 2001 av Slussen Building Services i samarbete med Energi- och miljötekniska föreningen, Svensk Ventilation och Svenska Kyltekniska Föreningen. Stora Inneklimatpriset syftar till att öka intresset för inneklimatteknik, stärka dess ställning och uppmärksamma teknik som främjar ett sunt inomhusklimat i energieffektiva byggnader.

Stora Inneklimatpriset: Örjan Martelleur, vd på MidDec Scandinaivia, tog emot Stora Inneklimatpriset

Örjan Martelleur

Årets pris delades ut av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson och gick till MidDec Scandinavia för deras nya sensor för mätning av radon i inomhusluft.


Glasbranschföreningen delade ut Glaspriset 2018 för Sveriges bästa glasbyggnad. Priset delas ut till såväl arkitekter och fastighetsägare som till glas- och metallentreprenörer. Bedömningen baseras utifrån kriterierna - arkitektur – funktion - innovation.

Årets pris gick till ”Umestan 12” – det nya kontorshuset i Umeå byggt med dubbla glasfasader – en skinande nytt landmärke i staden

Foppa med flera

Priset togs emot av byggherren Peter ”Foppa” Forsberg – hockeylegendar och ägare till fastighetsbolaget Lerstenen – och hela teamet bakom projektet.

Reinhold Gustafssons Stiftelse under Murmestare Embetet i Stockholm samt Sveriges Murnings- och Putsentreprenörförening, SPEF, delade ut Kulturhantverkstipendiet tillsammans med Statens fastighetsverk och Hantverkslaboratoriet, Göteborgs universitet. Även Svenska kyrkan och Stadsholmen medverkar i egenskap av fastighetsägare genom att bidra med lämpliga kulturrenoveringar som passar för stipendiaterna.

Årets stipendiater blev: Hugo Strömberg, Ängelholm, Elvir Handanovic, Sala, Jan Ohlström Uppsala och Håkan Fritz, Kumla.

Kulturhantverk


”Rosmari” – en arbetsbyxa för gravida från företaget Operose. Det blev vinnaren av Nordbyggs guldmedalj för årets bästa produktnyhet 2018. Operose har designat flera typer av arbetskläder för kvinnor i byggbranschen. Med den nya byxan för gravida byggarbetare och målare har sortimentet fått ett angeläget tillskott som vann årets guldmedalj med bred marginal.

Bakom priset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst.

Årets medalj delades ut till Operos VD Johanna Söderström 

Johanna Söderström

Priset delades ut av Svensk Byggtjänsts vd Urban Månsson, Nordbyggs projektchef Peter Söderberg och tidningen Byggindustrins chefredaktör Staffan Åkerlund.

E-mail:
Publicerad 2018-04-15 07:41:21