141 tips om oseriösa byggföretag

Fair Play Byggs andra årsrapport publicerades under veckan och innehåller, enligt författarna,  flera exempel på hur oseriösa företag sätter konkurrensen ur spel. Det är misstanke om skattebrott, penningtvätt, brott mot utlänningslagen och mutbrott som samlas in och anmäls till myndigheter.

Under 2017 har projektet fått in 141 tips och lämnat vidare 55 ärenden till Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och Polisen.

Till Fair Play Bygg lämnas tips om misstänkt brottslighet i byggbranschen. Tipsen undersöks och bearbetas för att sedan lämnas över till ansvarig myndighet. Sedan starten har projektet fått in 247 tips och lämnat vidare 97 ärenden till Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och Polisen.

- För oss är sund konkurrens en av de absolut viktigaste frågorna. Att Fair Play Bygg under 2017 fått in över 140 tips visar att det finns många människor som vill bidra till att skapa en sund byggbransch. Ett bättre samarbete mellan myndigheter tror jag är en viktig faktor för att vi ska kunna motverka brottslighet och nå en sund konkurrens för hela byggbranschen, säger Kristin Andersson, vd på Stockholms Byggmästareförening.

Fair Play Bygg är ett treårigt projekt som drivs av Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland. Under 2017 inkom 141 tips till Fair Play Bygg, vilket är en ökning med närmare 25 procent jämfört med 2016. Av de inkomna tipsen har 55 lämnats vidare, en ökning med 31 procent jämfört 2016. De som hör av sig till Fair Play Bygg är ofta företrädare för mindre byggbolag som själva är ute i produktionen. Det är också vanligt att byggnadsarbetare som arbetar eller har arbetat i mindre seriösa företag lämnar in tips.

För att anmäla ett företag till Fair Play Bygg kan man under full anonymitet lämna genom hemsidan www.fairplaybygg.se. Upplysningar om kriminellt upplägg i bolaget, eventuell kontanthantering i samband med löneutbetalningar, uppgifter om vilka bilar företaget använder och var eventuell svart arbetskraft bor kan vara viktiga för Fair Play Byggs utredare.

 

 

För mer information läs Fair Play Bygg - andra årsrapporten på www.fairplaybygg.se

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2018-04-25 16:10:42

Anmäl dig HÄR till Byggarens kommande nyhetsbrev och tävlingar

Mest läst.

Stens krönika