Köer när Ekesiöö invigde anläggningen i Bromma

Köerna ringlade sig långa när Ekesiöö slog upp sin nya anläggning i Bromma på lördagen.

- Det brast för mig när jag såg kön. Då kom tårarna, sa Gösta Ekesiöö till JBF när vi kom dit strax efter öppningen.

Alla 120 platserna på kundparkeringen var upptagna redan när portarna slog upp klockan 10 på lördagsmorgonen. Personalen fick hänvisa till en närliggade parkering som också blev full så till slut fick kunderna köra in på brädgården. Men då krånglade bommen.

- Vår personal fick gå ut ut och sköta den manuellt, berättar Stefan Ekesiöö, vd och delägare (bilden ovan).

Han var mycket nöjd men också helt slut när dörrarna slogs upp.

- Jag känner mig sliten. Det känns så könt att landa detta efter 5-6 års planering.

Starka känslor

Brodern Gösta Ekesiöö, också delägare, medgav att känslorna var starka vid öppningen.

- Jag fick få gå undan och gråta lite för det brast för mig när jag såg kön. Vi har kämpat så mycket med detta och det hade inte gått utan den fantastiska personalen som kämpat och offrat fritid också.

Utanför bjöd ett lokalt bageri på bullar och ett rullande tåg hade hyrts in för barnen. Inne i den stora fina butiken bjöds det på korv och gratis rakning för män med skägg och så lockades det med öppningserbjudanden.

- Men våra kampanjerbjudanden tog slut efter någon timme, berättar Stefan Ekesiöö.

100 miljoner

Anläggningen har kostat 100 miljoner att bygga är på 22 000 kvadratmeter varav knappt hälften är byggnader som blir både modernare och smidigare. Ekesiöö har funnits vid Bällstaån någon kilometer bort i 70 år men måste flytta när kommunen nu planerar för bostäder i området.

- Vi vill att den nya anläggningen ska passa både konsumenter och proffs men till 80 procent har vi tänkt på proffsen när det gäller flödet och upplägget, säger Anders Ekesiöö.

Men på premiären var det privatkonsumenter för nästan hela slanten. Barnfamiljerna gick och strosade medan bara en och annan nyfiken proffskund siktades.  Reklam hade gått ut i brevlådorna i Bromma och flera tidningar har skrivit om invigningen i förväg så en anstormning av privatkonsumenter var helt enligt planerna.

I butiken slås man av den stora yta som utställningarna av badrum, kök, dörrar, fönster, förvaring, etcetera tar upp men ingenting i övrigt har behövt stryka på foten. Bröderna Ekesiöö vill ge möjlighet för byggare att ta med slutkunder och ge inspiration på plats. Skyddskläder är ett ytterligare sortiment som prioriterats.

Det händer mycket på Ekesiöö nu. Bara några dagar för premiären hade företaget förvärvat Bengtås Trä & Byggmaterial i Gnesta med nio anställda som funnits sedan 1983 och omsätter cirka 36 miljoner.

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2018-05-07 18:55:41

Anmäl dig HÄR till Byggarens kommande nyhetsbrev och tävlingar

Mest läst.

Stens krönika