Han fastnade för kubb

Efter tre års slit på fritiden blir det stor invigning i sommar för snickaren Pelle Henrikssons unika kubb-bastu i Vikmanshyttan i Hedemora.

- Jag ångrar inte en sekund. Det har varit värt allt slit, säger han i en intervju i Byggarens papperstidning.

De första kubbhusen i Sverige byggdes i mitten av 1800-talet. Det lär finnas ett 100-tal kvar i Sverige. Olle Hagman som forskat och skrivit böcker i ämnet noterar på sin hemsida kubbhus.se fördelarna med tekniken. För det första blev väggarna betydligt mer fuktbeständiga än timmerväggar, som ofta ruttnade efter bara något tiotal år i den fuktiga ladugårdsväggen. Kubbväggens hållbarhet berodde både på att ändträet vändes utåt, så att träet andades bättre, och på att leran i fogarna sög ut fukten ur träet. För det andra kunde väggarna göras tjockare, så att de stängde ute kylan bättre än timmerväggar. För det tredje kunde man använda billiga, lokala material.

Olika tekniker

Olle Hagman beskriver flera olika tekniker för kubb-byggandet. Kubben kan vara murad som fyllning i en stomme av grova stockar, som i ett korsvirkeshus, men kubbväggen kan också vara bärande. Ofta har man då lagt veden i kors i hörnen, ungefär som man avslutar en vedstapel. Bruket består oftast av lera som blandats med sand och boss. I en del gamla kubbhus har man använt kalkbruk.

Pelle Henriksson visste inget om kubbhus när han bestämde sig för att bygga en bastu hemma på gården i Vikmanshyttan i Hedemora.

- En kompis tipsade mig och jag googlade och insåg hur läckert det verkade. Jag föll för det direkt, berättar han.

I ett år planerade han för bygget och i ytterligare tre år har han byggt på kubb-bastun som alltså ska invigas på riktigt i sommar. Återstår gör bara en bänk i relaxrummet och ett utedäck. Allt har kunnat följas på hans Facebooksida Pelle Henriksson idé och form.

Vedklampar

På de bilder han visar upp här ser vi hur kubbarna i form av vedklampar bygger upp huset och klär det. Pelle Henriksson har använt sig av en blandning av cement, sand, kalk och blöt sågspån för att mura upp kubbarna. Han har lagt på tre rader med vedträn innan det har varit dags att härda något dygn för att undvika att vedträna trycks ihop av sin tyngd. Med en tesked har han snyggat till bruket kring vedträna.

Han och vännerna har alltså haft smygpremiär redan eftersom bastun är fullt fungerande. Men den stora invigningen sker först i sommar när allt är komplett.

  • Då kan jag bjuda in alla som är intresserade av kubbhus, säger Pelle Henriksson.

Läs hela intervjun i nymmer 4 av Byggaren.

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2018-05-07 19:17:41

Anmäl dig HÄR till Byggarens kommande nyhetsbrev och tävlingar

Mest läst.

Stens krönika