200 000 uterum väntas byggas

Enligt en undersökning gjord av Mistat för Skånska Byggvaror kommer 200 000 nya uterum byggas de närmaste åren.

16 procent av husägarna väntas bygga uterum de kommande 3–5 åren vilket alltså innebär strax över 200 000 nya uterum. I Sverige har nästan en av tre villor eller radhus och var femte fritidshus ett uterum redan i dag men fler blir det framöver. 

Trots den rådande osäkerheten på bostadsmarknaden tycks svenskarna inte avskräckas kring nya byggnationer på husen. Endast 20 procent säger sig påverkas i större utsträckning. Ett uterum är ofta en relativt liten investering. Ungefär två av tre planerar bygga uterum för under 100 000 kr medan bara var tredje planerar att investera över 100 000 kr i byggandet.

- Vi tror att ökningen av sålda uterum beror på att det faktiskt höjer värdet på din fastighet. Det är därför en bra investering både för trivsel hemma och för plånboken. Det är även det absolut enklaste och billigaste sättet att utöka sin boendeyta vilket vi tror är en annan parameter som ligger bakom den rådande trenden. Oftast behövs inte ens bygglov, säger Oscar Tjärnberg, vd på Skånska Byggvaror.

Ombyggnads- och renoveringstrenden har genom uterummen flyttat utomhus. Undersökningen visar att när kök och badrum är ombyggda vill svenskarna bygga altan, glasa in verandan eller bygga uterum. Gör det själv-trenden håller också i sig. 69 procent har byggt uterummen själva.

 

E-mail:
Publicerad 2018-06-23 07:55:49

Senaste nummer

Din röst är viktig