Bygma prisade gymnasieelever

För femte året i rad premierar Bygma framstående sistaårselever på bygg- och anläggningsprogrammet runt om i landet. Bland de prisade finns bland andra en bronsmedaljör i Yrkes-SM, en svensk mästare i plattsättning samt för första gången hela fem tjejer.

Det är nu fem år sedan Bygma valde att instifta sitt Bygmastipendium. Syftet var – och är – att uppmuntra elever att välja byggbranschen och bidra till att stärka branschens yrkesstolthet, allt i syfte att bidra till säkerställandet av framtida arbetskraft och kompetens inom byggsektorn.

Med stipendiet vill Bygma premiera framstående sistaårselever på Bygg- och anläggningsprogrammet runt om i landet och det ges till den eller de elever som antingen visat på goda studieresultat alternativt gjort en anmärkningsvärd uppryckning. Sammanlagt samarbetar man nu med tretton olika skolor, varav tre är nya för i år; Hushagsskolan i Borlänge, Tyresö gymnasium och för första gången även en gymnasiesärskola, Stockholms byggtekniska särgymnasium.

Sammanlagt har 22 elever tilldelats Bygmastipendiet i år. Bland dem återfinns Filip Sandgren vid Hahrska gymnasiet i Västerås, som nyligen även vann SM i plattsättning och Vilhelm Fredriksson vid Hushagsgymnasiet i Borlänge, som tog en hedrande bronsplats i Yrkes-SM tidigare i år. Därtill var det hela fem tjejer som belönades – inte helt vanligt i den mansdominerade byggbranschen: Frida Jakobsson vid Hushagsgymnasiet i Borlänge, Alice Lindberg vid Rekarnegymnasiet i Eskilstuna, Olivia Lundberg vid Tannbergsskolan i Lycksele, Mi Andersson vid Strömbackaskolan i Piteå samt Sonya Markström vid Dragonskolan i Umeå.

– Med stipendiet vill vi lyfta fram unga förebilder i skolans värld, inspirera fler ungdomar till att vilja satsa på en utbildning inom bygg och för dem som nu är på väg ut i arbetslivet att känna verklig yrkesstolthet. Utöver prissumman kan Bygma dessutom bistå stipendiaterna med kontakter för framtida praktik och arbete, säger Urban Johansson, vd för Bygma i Sverige. Det är en oerhört fin samling ungdomar vi i år har haft förmånen att få belöna.

E-mail:
Publicerad 2018-06-23 08:21:02

Senaste nummer

Din röst är viktig