Första spadtaget för miljardprojekt i Bromma

Vad är typiskt för Stockholm vad gäller kontor? Jo, nämligen ett stort underskott. Att hitta mark för nya kontor är inte det enklaste – i alla fall om man önskar marken någorlunda centralt. Nu har byggandet startat av ett stort projekt i Bromma, som innebär att underskottet lär minska vad gäller kontor.

Det är byggföretaget NCC som bygger nya kontor i Bromma. Under februari togs det första spadtaget vid Hanar 5 i Bromma Blocks.
Tomas Carlsson är koncernchef för NCC. Han påpekar att området nära Stockholm innebär citynära kontor till halva priset. När bygguppdraget förklarades öppnat, fanns här också Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare och Anna König Jerlmyr, Stockholm Stads finansborgarråd.

Det som gör området intressant är de förbättrade kommunikationerna. Kollektivtrafiken har ständigt förbättrats. Här finns exempelvis den nya Tvärbanan i Stockholm. Närheten till Bromma flygplats är också av betydelse. Bromma lär ju få ha kvar sin flygplats, vilket gör kontor på så nära avstånd av största vikt. De goda kommunikationerna har bidragit till att byggbolaget NCC funnit området av högsta intresse.

VD Tomas Carlsson påpekade att företaget vill vara med och utveckla Bromma Blocks.
- Här ska vi inte bara bygga kontor utan det kommer bli en helt ny levande stadsdel, påpekade Tomas Carlsson. Som en stor aktör i Norden som främjar Stockholm stads tillväxt.

- Den stora kontorsbristen i Stockholm lyftes fram i en rapport från Stockholms Handelskammare förra året. Även den senaste konjunkturrapporten pekar på att den akuta kontorsbristen är en stor riskfaktor för Stockholms stads tillväxt.

NCC satsar totalt 2,5 miljarder på byggprojektet i Bromma. Hangar 5 kommer innefatta 30 000 kvadratmeter ny kontorsyta. Sammanlagt blir det mellan 2000 – 3000 kontorsplatser beroende på vad man väljer för lösningar. ICA Maxi Stormarknad har tecknat sig för 20 000 kvadratmeter affärsyta. Biz Apartment kommer att etablera ett lägenhetshotell med cirka 175 lägenheter. Apotek Hjärtat kommer också till det nya området.
Projektet färdigställs i etapper där Maxi ICA Stormarknad och Apotek Hjärtat beräknas öppna Q1 2021.

Andreas Hatzigeorgiou är vd för Stockholms Handelskammare. De nya kontoren är ett viktigt steg att minska bristen på kontor.

- Den blandade staden är framtiden, påpekade han. Det är viktigt med både bostäder och kontor. Om det inte finns kontor och bostäder så riskerar vi att förlora företagen som söker sig till andra städer på den internationella marknaden med bättre utbud.

Från Stockholms stads sida ser man Hangar 5 som ett viktigt steg i rätt riktigt. Anna König Jerlmyr ÄR Stockholm Stads finansborgarråd.

- Här har vi ett lyckat exempel där vi ser att den utbyggda tvärbanan bidrar till utvecklingen, säger hon. Men vi måste fortsätta skapa förutsättningar som gör det attraktivt att bygga i Stockholm,

 

 

 

E-mail:
Publicerad 2019-03-04 10:02:45