Ingen värmeisolering, inget tätskikt, fukt …

Det byggs bostäder där byggfusket inte kan bortförklaras. Känslan är att det finns fler sådana lägenheter idag än bara för några år sedan. Vid miljöförvaltingen i Stockholm är man medveten om problemet. Ibland byggs nya bostäder utan värmeisolering, utan tätskikt och lägenheter där fukt är något vanligt förekommande.

Marithe Eriksson är handläggare vid Miljöförvaltningen i Stockholms stad. Hon säger att hon mött påfallande många nybyggda lägenheter med uppenbara brister. 

Det finns mycket pengar att vinna om en ägare till en fastighet kan förnya huset med fler lägenheter. Att det finns många fastighetsägare med en sådan önskan är tydlig. Antalet inlämnade bygglovsärenden har ökat under senare år.

Vindsutrymmen

Vad är det då som byggs om till lägenheter? Vanligt är att stora vindsutrymmen får bli lägenheter högst upp i fastigheten. Ofta blir dessa mycket åtråvärda. Lägenheterna betingar därmed ett högt pris. Vem vill inte ha en formidabelt vacker, hisnande utsikt över takknocken ?

Om det är en bostadsrättsförening som bygger innebär det omgående en förbättrad ekonomi för föreningens medlemmar. När de nya lägenheterna är sålda, kan det betyda lägre månadsavgifter för de boende i huset.

Att skaffa fram fler lägenheter på detta vis har därmed blivit något mycket eftertraktat. Inte bara bland de boende i huset, utan också bland politikerna i staden. Bostadsbristen i exempelvis Stockholm är ju påtaglig – bristen på boende i attraktiva områden uppenbar. Allt som kan minska bostadsbristen är uppskattat.

Men inte bara vindsutrymmen görs om till lägenheter. En tendens är att söka boyta i gatuplanet. Att göra om ett gammalt cykelförråd, eller en tidigare tvättstuga - är exempel på modernisering. Och att bygga om på detta vis kan vara både bra och klokt – allt i samma anda som att göra vinden till lägenhetsyta. Men alla ambitioner är inte alltid så lyckosamma.

Cykelrum

Men alla nya byggprojekt blir inte alltid så lyckade. Här kommer rubriker om byggfusk in. Här har det ofta handlat om att göra om ytor i en fastighet som inte alls är lämpade för boende. Det fanns ju en gång i tiden en orsak till varför exempelvis cykelrummet blev just ett utrymme för cyklar och inget annat.

För en tid sedan kunde dagspressen berätta om en familj som köpt en lägenhet dyrt i centrala Stockholm, nära Stureplan. Bättre och mer exklusivt kan man ju knappast bo. Familjen hade erlagt ett högt belopp för boendet.

Vad de inflyttade snart blev varse om var att lägenheten bland annat hade omfattande fuktskador. Här fanns ingen bra ventilation i bostaden. Hur fortsättningen blir av det skedda är oklart. Helt omöjligt är det väl inte att processen kommer att avslutas i domstol. Stora värden står ju på spel.

Bostadsbristen i kombination med höga priser har lett till byggfusk med osunda bostäder i många flerbostadshus. Det varnar Miljöförvaltningen i Stockholms stad, där man nu talar om "oproportionerligt många bostadsklagomål" som rör vindsvåningar och bostäder som har byggts till på källarplan i Stockholms många äldre flerbostadshus

E-mail:
Publicerad 2019-04-01 09:16:38

Senaste nummer

Byggaren 05 2019

Din röst är viktig