Kakeldaxgruppen levererar till World Trade Center

World Trade Center i Västra Hamnen i Malmö är något som väckt mångas intresse. Nu färdigställs fasaden av plattor som väckt visst uppseende. Fasaden är i granitkeramik. Leverantör är Kakeldaxgruppen. Plattorna är självrenande. De kan också bryta ner skadliga kväveoxider.

Måns Herner heter projektchefen på Midroc.  Han säger att målet med den nya fasaden är att skapa något speciellt. Hans formulering är att skapa ”en  skimrande diamant vid havet som kan stärka våra hyresgästers varumärken. Deras attraktionskraft som arbetsgivare ska också stärkas.”

– Fasaden på World Trade Center på Propellergatan har varit en väldigt viktig del i detta arbete och Kakeldaxgruppen har varit ett betydelsefullt stöd längs vägen, säger Måns Herner, projektchef på Midroc.

Detta är inte Kakeldaxgruppens första fasad, men hittills det största, och speciellt på flera sätt. Inte minst på grund av plattornas självrengörande effekt och förmåga att bryta ner skadliga kväveoxider. 

Åke Andersson vid Kakeldaxgruppen säger att man är mycket stolt över att få vara med om att bygga denna fasad.

– Kunden sökte ett totalkoncept med rätt platta och förstklassig monteringslösning vilket vi har levererat, säger Åke Andersson kvalité- och miljöansvarig inom Kakeldaxgruppen.

Fasaden på omkring 2 300 mhar klätts med Diamante, en silverfärgad platta i granitkeramik producerad av italienska Casalgrande Padana. Den tredimensionella plattan speglar himmel och hav, och den skiftar i nyans i förhållande till solljuset.

Monteringslösningen är Kakeldaxgruppens egen och tekniskt unik, helt utan de vanliga luftfickorna mellan plattorna – och helt enligt uppdragsgivarens önskemål.

– För oss som fastighetsutvecklare har det varit en fröjd att följa fasadmontaget från första parkett och att se vår vision bli till verklighet, säger Måns Herner.

– Fasaden är monterad med en fantastisk precision och skapar med sitt skimmer en byggnad som sticker ut.

Aktiveras av sol

Plattorna är producerade med en självrengörande effekt som aktiveras av sol och nederbörd. När den självrengörande reaktionen sker, frigörs samtidigt ett aktivt syre som bryter ner skadliga kväveoxider till nitrater som inte skadar ozonskiktet. Under ett dygn bryter plattorna på fastigheten ner ungefär lika stor mängd skadliga kväveoxider som 100 fordon genererar under samma tid.

World Trade Center i Malmö ingår i ett internationellt nätverk med 318 center i 89 länder. I Sverige finns idag World Trade Center i Göteborg, Helsingborg, Karlskrona, Lund, Malmö, Stockholm och Växjö.

Ytterligare tre planeras i Jönköping, Linköping och Norrköping. Det sju våningar höga kontorshuset som uppförts i Västra Hamnen är det tredje i Malmö.

Byggnaden har ritats av Horisont Arkitekter på uppdrag av fastighetsägaren Midroc. Totalentreprenör är Peab och inflyttningen startade i augusti 2019.

Om Kakeldaxgruppen

Kakeldaxgruppen är en av Sveriges största återförsäljare av kakel och klinker med elva fysiska butiker runt om i Sverige och en webbutik.

Huvudkontoret ligger i Göteborg. Bolagets lokala varumärken är Kakeldax och Kakelcentralen.

E-mail:
Publicerad 2019-09-29 18:59:11

Senaste nummer

Din röst är viktig