Bostäder med solceller i taken

 Vid Glasbergasjön utanför Södertälje växer ett nytt bostadsområde upp, där största vikt lagts vid att bygga energieffektivt och hållbart. De nya bostäderna byggs i trä, och på taken läggs den prisbelönta takpannan från Sol Tech Energy med integrerade solceller – vilket gör att varje hem kan generera sin egen el. 

De senaste åren har det skett en explosionsartad utveckling inom solcellsteknik. Nu krävs inte längre starkt solljus för att utvinna energi, vilket gör att även vi på svenska breddgrader kan nyttja solenergi året runt. 

Svenska SolTech Energy har utvecklat byggnadsmaterial med integrerad solcellsteknik, som både ger en materialbesparing och förkortar byggtiden. Den förnybara eltekniken är enkelt tillgänglig för villa- och fastighetsägare och har med dagens ingenjörskonst också blivit en estetiskt välintegrerad del av designen. 

 Tekniken i takpannan har vunnit Quality Innovation Award i klassen ”Responsible & amp; Renewable Innovations”.  Den används även i glas- och fasadplattor som kan ersätta traditionella byggmaterial som puts, tegel eller plåt. 

 Bostadsområdet vid Glasbergasjön byggs av Paradoumogruppen, och takpannan passade väl in i företagets vision om att erbjuda grönare boenden genom hållbart byggande, miljövänliga materialval samt energieffektiva lösningar. I bostäderna har det även installerats laddboxar för elbilar. För varje bostad ingår även en årshyra för en elbil.

– Vi vill hjälpa våra kunder att leva så hållbart som möjligt. Det är ju rätt häftigt att tanka sin elbil med  egen el från taket, säger Marie Strand, marknadschef i Paraduomogruppen.  

 Hon fortsätter:

– Det är en spännande tid inom byggbranschen, med nya tekniska lösningar. Att kunna lägga tak som  är lika hållbara och snygga som traditionella tak – och som dessutom innehåller solceller – går helt i linje med hur vi vill bygga framtidens boenden.

E-mail:leifmgn@gmail.com
Publicerad 2019-10-27 22:59:56

Senaste nummer

Din röst är viktig