Viktigaste egenskaperna för företagandet

Längtan efter att bygga något eget är den vanligaste anledningen till att ett företag startas. Det visar en färsk undersökning från Novus på uppdrag av bank- och finansgruppen Svea. Men vilka egenskaper krävs för att tackla de utmaningar som egenföretagande innebär? Här listas de fem viktigaste för att lyckas med sin dröm, enligt företagare själva.

I Sverige startas hela 60 000 nya företag varje år. I Sveas nya Novus-undersökning svarar 37 procent av Sveriges entreprenörer att de startat sitt företag i längtan efter att bygga något eget. Att vara sin egen chef eller förverkliga en dröm är också anledningar som motiverar. Men att driva företag innebär ofta en berg-och dalbana med känslor som ångest, stolthet och otrygghet, då egen verksamhet kräver tid, engagemang och hårt arbete.
Den viktigaste egenskapen för att lyckas som företagare är uthållighet. Det svarar mer än hälften av Sveriges företagare. Uthållighet anses som extra viktigt bland entreprenörer som tidvis känner oro över sin verksamhet och bland företagare i åldern 50–65 år. Yngre företagare i åldern 18–35 år anser däremot att social kompetens är den främsta egenskapen för framgång. Den näst viktigaste egenskapen för att lyckas som företagare är flexibilitet och förmågan att axla flera olika arbetsuppgifter. Det anser 52 procent.
– Som egenföretagare ställs man ofta inför tuffa och ibland okända situationer. Det är vanligt att behöva ta sig an uppgifter som inom en större organisation hade tilldelats flera anställda med mångårig erfarenhet inom området. Idag finns det som tur är många hjälpmedel för den som är egen. Det är också av den orsaken som vi startat en digital bank för företag. En enkel och smidig bank kan frigöra mycket tid, säger Victor Ramström, vd Svea Bank.
Mer än hälften av dem som driver verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik menar att kreativitet är en värdefull tillgång. Till skillnad från entreprenörer inom byggverksamhet där endast 35 procent höjer kreativitet som en önskvärd egenskap. 


Topplista: De fem viktigaste egenskaperna en företagare bör ha för att lyckas:
1. Uthållighet                                                                           53 %
2. Flexibel och kunna axla flera olika arbetsuppgifter          52 %
3. Lyhördhet                                                                              48 %
4. Social kompetens                                                            48 %
5. Kreativitet                                                                              44 %

E-mail:
Publicerad 2020-01-19 22:18:16

Senaste nummer

Din röst är viktig