Hantverkare leder fixarprogram för barn

 Anna Salo är en av prgramledarna för barnens eget fixarprogram Anna Salo är en av prgramledarna för barnens eget fixarprogram

Fixa rummet i SVT:s Barnkanalen där barnen får välja utformning sina rum visas just nu för sjätte säsongen. Och snart börjar nästa inspelningsomgång då en nyutnämnd hantverkskunnig programledare tillsammans med en designkunnig kollega besöker några av de 3 000 barn som vill vara med i programmet. Heminredningsprogrammen duggar tätt i tv. ”Äntligen hemma” med Martin Timell var pionjären som följdes av många program i olika kanaler.  Intresset spred sig också till barnen och 2010 körde SVT igång Fixa rummet för barn som vill göra om sina rum.  Just nu sänds den sjätte säsongen.  Alla tusentals ansökningar läses igenom men det är bara tolv rum som görs om varje säsong.  Önskemålen varierar starkt mellan barnen.

 

-          De har en enorm fantasi, mycket större än hos vuxna. Ofta är de funktionsinriktade.  De vill ha musikrum, teaterrum, gymnastikrum, läxrum, boxningsrum och vinterrum exempelvis, säger producenten Mats Lundblad.

Vilken är den vildaste idén under de senaste säsongerna?

-          Det var nog när några barn ville spionera på sina grannar och vi byggde en spionkoja ovanför cykelskjulet i bostadsrättsföreningen.

Inspelningarna och arbetet med rummet pågår under en vecka.  Mats Lundblad betonar att föräldrarna är med i dialogen inför programmen.

-          Vi gör inget emot föräldrarnas vilja och barnen ska känna att de inte ångrar sig efter två år.

Mats Lundblad säger att fokus inte ligger på design och nya byggmaterial utan på att hålla nere kostnaderna, åreranvända material och låta barnen medverka i arbetet med hammare och pensel.

Nästa säsong blir den sjunde och då dyker en ny programledare med hantverkskunskaper upp i rutan. Tillsättningen sker under de närmaste veckorna efter en så kallad casting. Denna person efterträder Amanda Wickman som syns i rutan ett tag till tillsammans med den mer designinriktade Anna Braun. 

 

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2016-01-22 09:23:47