150 utställare drog hantverkare till skånsk byggmässa

- Det är ett skönt sätt att få en ledig dag på. Det sa byggaren Marcus Nilsson från Hässleholm, en av drygt 2 600 besökare på årets Bygg- och VVS-mässa i Malmö, som hämtade inspiration och tog del av nyheterna hos 150 utställare.  Byggaren gjorde många nedslag på mässan som ni kan läsa om här.

Allt ifrån bilar till kläder och verktyg visades upp.  På scenerna tävlade kända fotbollsproffs med experter inom skatter och byggteknik och många andra om besökarnas uppmärksamhet.

Trebolit

Trebolit

Trebolit demonstrerade sitt nya varmluftsinstallerade tätskikt E-lit för tak. Fördelen är att den mer riskfyllda gasolen kan undvikas när man fäster ”takpappen”. Redskapet är istället en svets som de flesta takläggare redan disponerar när de svetsar PVC-dukar. Tätskiktet utgörs av en kraftig stomme av polyester och en asfaltsblandning.

- Försäkringsbolagen jublar för detta minskar ju risken för bränder, berättar Paul Zander på Trebolit.

Han vill också lyfta fram primern för vertikala tätskikt där svets inte behövs.

Masonite Beams

Masonite Beams

Tommy Brander på Masonite Beams stoltserar framför klicksystemet för väggar – ”walls to paint” - som inte behöver spacklas och där skarvarna är helt osynliga om man bara slipar lite grand. Den går att få färdigtapetserad eller så målar man i valfria färger två gånger.  Självfallet visade Masonite Beams också upp sitt I-balksystem som används på allt ifrån vill till höghus i trä.  En fördel är att man kan få balkarna levererade med hål för att kunna dra rör igenom. 

Derome

Derome 2

- Vi kommer sälja mycket färdigkapad stomme i Skåne, Småland och Blekinge när vi nu etablerat oss där.

Det säger Johan Lindqvist, försäljningschef takstolar Sverige för Derome som för första gången visade upp sig på Malmö-mässan. Han ser stora fördelar med att de skånska hantverkarna nu kan få direktkontakt i Deromes butiker med både säljare och konstruktör så att virke till exempelvis ett helt lösvirkeshus kan beställas på plats.

Orderstyrning

Orderstyrning

Orderstyrning.se är den färska svenska motsvarigheten till originalet som tagit ett rejält grepp på den danska marknaden för hantverkare som vill ha ordning på sina papper fast i digital form.  Mathilde Purup på bilden betonar att systemet är komplett, från att upprätta order till att få full koll på ekonomin.

- Orderstyrning räknar till och med ut exakt hur lönsamma olika projekt är så du kan välja vad du ska inrikta dig på, säger hon och tillägger att responsen varit ”supergod” från testkunder i Sverige.

Planos

 Plano

Röda verktygslådor i olika former och storlekar fyllde italienska Planos monter på Bygg- och VVS-mässan. Från att ha startat med fritidsfiskarna och förvaring av fiskeredskap är det nu dags för byggarna att lägga i verktygen lådorna. En stor låda på 163 liter kan säkert vara bra att ha men det finns också normalstora lådor med fack i olika former för olika ändamål. Christian Fantini lyfter fram ergonomin, att lådorna är vattentäta, kvaliteten i kompositmaterialet och att verktygslådan  tål mycket.

- Du kan till och med stå på den, säger Christian Fantini och visar själv att det funkar.

 Big Wipes

Big Wipes

Ulf Carlsson visar här upp Big Wipes nya Power spray. I stället för att nöja sig med de välkända små fuktade dukarna har en hel flaska med rengöringsvätska tagits fram och den utlovas fungera till att ta bort klottret på din arbetsbil eller redskapsbod.  Det klottret som de demonstrerade på i montern försvann i alla fall.

Sluta Gräv

Skuta gräv

Sluta Gräv visade upp sina olika maskinskruvar som ersätter gjutningen och betongplinten. De 100 montörerna i landet kan sätta upp skruvar där det ska byggas exempelvis ett staket, en terrass, en friggebod eller en carport eller rent av ett Attefallshus.

- Vi halverar priset om man jömför med att byggare står och gräver i stället, menar Jörgen Roos på Sluta Gräv.

ABAX

Abax

Här visar Dan Uusitalo på ABAX upp pucken som inte ska förväxlas med ishockeypuck. Den lilla svarta saken fästs på arbetsfordonet och skapar en elektronisk körjournal. Det är bara att mata in de arbetstider under vilka bilen används och sedan registreras alla körsträckor.

3M

3 M

3M lanserar nu en helt ny innovativ tätningstejp som halverar monteringstiden jämfört med konventionella metoder vid såväl sekundärtätning kring TDV-öppningar som runt genomföringar. Den nya tejpen som Sasha Tomin visar upp på bilden är flexibel och lätt att anpassa till krökta fönsterkarmar och hörn så att man slipper skarva.

- Det spar arbetstid och ger visuell bekräftelser på ett tätt montage. En stor kund som testat tejpen har redan bestämt sig för att använda det i typgodkända fasadsystem, berättar Sasha Tomin.

 Moelven

Moelven

Moelvens limträbalkar från Töreboda fungerar på allt ifrån altanbygge till flerfamiljshus dit allt mer av produktionen går just nu. Michael Billing och Torbjörn Birgersson på bilden vill gärna tipsa om Moelvens  bågformade balkar som klarar en stor spännvidd med så litet stöd som möjligt. Vi ser dem på lagerbyggnader och bandyhallar bland annat. Beställningstiden är kort på träbalkar jämfört med stålbalkar.

- Det tar tio minuter så är leveransen väg, säger representanterna för Moelven.

Depalma

de palma

DePalma är klädmärket som lanserades med buller och bång på Fredells förra året. Det handlar om klassiska yrkesplagg i modern tappning.

- Vi twistar till det med materialval och funktioner, berättar Jonas Skommevik som för första gången ställde ut kläderna på en byggmässa.

En nylanserad lite tunnare arbetsjacka som Jonas visar upp i bild ska kunna gå att använda både inomhus och utomhus. Kläderna designas i Sverige och tillverkas i Turkiet.

- Utmaningen är att komma in i butikerna. Branschen är konservativ och har kört med samma leverantörer under lång tid. Slutkunderna är jättenöjda och nu gäller det bara att få med sig inköparna, menar Jonas Skommevik som utlovar lansering av ”marknadens bästa” arbetsbyxa i augusti.

Makita

Makita

Jonas Kjellander på Makita visade upp en ny 18 volts gipssåg som kommer i 10,8 volt också. Med denna såg blir det möjligt för hantverkare som ska gå in i en befintlig takkonstruktion att ställa in sågen i förhållande till gipsens tjocklek så att man undviker att såga i ledningar och rör. Och en inmonterad dammuppsamlare gör att man slipper dammet i ögonen.

Tengtools

Tengtools

Tengtools gör nu en ordentlig satsning på snickare med ett brett sortiment av byggverktyg.  Här finns vattenpass i många storlekar, hammare, skruvtvingar, snabbtvingar, vinkelhakar och stämjärn bland annat. Morgan Johansson på bilden berättar också att stämjärnen har ergonomiskt anpassade handtag och slagkappa i metall. En ny mindre modell plåtsax med samma kapacitet som de större tillhör också sortimentet.

Luna

Luna

Luna åker runt och visar upp sin senaste skapelse – ”One hand show”. Man hakar fast en hållare med bits i livremmen och kan stå på en stege i vinterkyla eller på annan utsatt plats och med handskar på klicka i bitsen i verktygshållaren med ena handen.  Rolf Weinholtz på bilden uppger att ett par hundra återförsäljare redan köpt in bitshållaren.

Wexman

Byxa Wexman

Wexman har tagit fram nya strechbyxor som fungerar utmärkt för exempelvis ställningsbyggare.

- De är mycket förlåtande, lovar Niclas Dahné på bilden.

Köper man Wexmans hela vårpaket med kläder så ingår stretchbyxorna för en hundralapp extra.  Wexman som först inriktade sig på åkeribranschen och vägbyggare med sina varselkläder satsar nu alltmer på byggare.

RoM Bygg

Byggfirma ROM kollar kläder

Marcus Nilsson, Rolf Nilsson och lärlingen Loke Andersson på byggfirman RoM Bygg i Hässleholmstrakten kollade  in arbetskläder på mässan.

- Det är en väldigt proffsig mässa. Vi tittade på en byggställning som vi tyckte var väldigt flexibel. Det är bra att få se nya grejer. Och så är det skönt att få vara ledig en dag, säger Marcus Nilsson.

Han berättar att hans företag mest sysslar med renoveringar ellerlösvirkeshus då byggandet av prefabricerade hus blir lite för enformigt.

- Och så är det så pressade priser på det, tycker Marcus Nilsson.

Hellström & Wåhlberg

Handkräm 2

Hellström & Wåhlberg som annars saluför Gorilla har slagit sig på handkrämer från O'Keeffe's. Den är framtagen av hantverkare för hantverkare med torra händer och självsprickor. Burkarna visades upp i ändamålsenligt skyltställ på mässan.

- Torr hud börjar bli en folksjukdom i vårt klimat. Byggarna älskar den. Och blir det ingen förbättring har kunden rätt att skicka tillbaka burken, berättar Linus Wåhlberg.

Layher

Layher

Redan utanför entré till årets Bygg- och VVS-mässa syntes byggställningsföretaget Layher med en ställning för uppvisning av en ny Mercedesmodell och innanför entrén till hallen hade man byggt upp en ställning som ingen kunde undgå med utsikt över hela mässan. Här fanns också ett väderskyddstak som kan skydda byggen från dåligt väder. På bild visades också det fackverkssystem upp som användes vid byggandet av Norrköpings landmärke tiovåningshuset  Magnentus Tower.

Struqtur

Struqtur

Struqtur visade upp sitt digitala system för att hålla reda på verksamheten i byggfirman. Här kan man räkna på offerter, rapportera tid och materialåtgång fakturera och föra personalliggare bland annat.

- Tanken är att samla alla dokument på ett ställe och sköta all via en app i telefonen, säger Johan Albinsson, vd på Vendium AB som saluför Struqtur.

 Han berättar att systemet har 5000 användare på sin personalliggare och siffran växer. Han framhåller också fördelarna med den avgiftsfria supporten och att det inte är någon bindningstid på produkten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-mail:mikael.kindbom@vtf.se
Publicerad 2017-04-28 14:03:47

Senaste nummer

Din röst är viktig