L

Byggföretag vann efter nekat avhjälpande

Besiktningsprotokollet visade flera fel i lägenhetsrenoveringen. Byggföretaget klarar sig dock i Allmänna reklamationsnämnden helt eftersom kunden sa nej till erbjudandet om åtgärder.

Kunden som bor i Sollentuna beställde i maj 2016 renovering av en lägenhet (kök, vardagsrum och sovrum). Arbetet blev färdigt den 24 juni. Kunden betalade räkningen på 48 150 kronor efter avdrag för rotarbeten. Kunden klagade över ett antal brister. Av besiktningsprotokollet framgår bland annat anmärkningar mot rördragning under diskbänk, diskmaskinsinstallation, rördragning vid golv, golvbeklädnad, väggbeklädnad, köksinredning, elinstallation, ventilation och blandare och golvsocklar i kök, vardagsrum och sovrum visade sig ha glipor mot golvet som dessutom hade en dålig passning mot dörrkarmar.

En av företagets invändningar Nu vill kunden ha ersättning med 50 000 kronor. Företaget återkom efter att ha tagit del av besiktningen med att det mer än gärna åtgärdar småfelen efter julledigheten. I februari försökte företaget kontakta kunden, men fick inget svar tillbaka. I efterhand säger sig  företaget ha förstått att han anlitat ett annat företag för att justera felen.

Rätt att åtgärda fel

Enligt konsumenttjänstlagen har näringsidkaren rätt att åtgärda fel om den utan uppskov erbjuder sig att göra det och konsumenten inte har särskilda skäl att avvisa erbjudandet.

Allmänna reklamationsnämnden går på företagets linje och skriver: ”Utredningen ger dock inte stöd för att företaget inte hade kunnat se till att åtgärda eventuella fel på ett fackmässigt godtagbart sätt. Det har inte heller framkommit något annat särskilt skäl för honom att avvisa företagets erbjudande att avhjälpa felen”.

Därmed får kunden inte en krona av företaget och kan inte heller nu i efterhand kräva några åtgärder.

                            

 

Mikael Kindbom Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad söndag, 11 juni 2017 21:18 Uppdaterad söndag, 11 juni 2017 21:19