Byggfirma förlorade tvist om Rot-avdrag

En fastighetsägare i Göteborgstrakten har rätt till återbetalning av 8 203 kronor sedan en byggfirma missat att ansöka om rot-avdrag.

När arbetet var klart fick köparna en faktura utan Rot-avdrag av byggfirman trots att parterna kommit överens om att tjänsten skulle utföras med Rot-avdrag. Fakturan förföll till betalning den 28 oktober 2015. När de påtalade felet begärde bolaget att de skulle fylla i en blankett för Rot-avdrag så att bolaget kunde ställa ut en ny faktura med det tillägget.

 

Det råder oklarheter kring när bolaget fick ansökan om Rot-avdrag och den fick skickas två gånger.  Men fordran hann förfall och bolaget begärde betalning utan reducering för Rot.

Därefter begärde paret tillbaka de 8 203 kronorna men fick till svar från bolaget att de inte kunde få tillbaka pengarna eftersom de valt att betala den första fakturan utan Rot-avdrag. Bolaget hänvisade till att Rot-avdrag görs i samband med deklarationen men det stämde inte då  Skatteverket i september 2016 nekade dem avdrag.

Utanför bolagets krontroll

Bolaget hävdar att ”familjens val att betala den faktura de fått från början innan de fått en ny med Rot-avdrag ligger utanför bolagets kontroll. Hade familjen inväntat en ny faktura med Rot-avdrag hade det hela inte varit något problem”.

Nu har Allmänna reklamationsnämnden beslutat att byggfirman ska betala tillbaka pengarna.

Nämnden menar att bBolaget har  haft möjlighet att kreditera ett belopp motsvarande det tänkta Rot-avdraget för att därefter ansöka om Rot-avdrag hos Skatteverket. ”Genom att inte göra detta har bolaget begått ett avtalsbrott och är skyldigt att ersätta beställarna för den skada som de lidit” skriver nämnden.

Mikael Kindbom Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad fredag, 18 augusti 2017 10:36