L

"50 000 utländska byggarbetare i Sverige"

Enligt Arbets­miljöverket var 16 155 byggnadsarbetare utstatione­rade i Sverige under våren. Men byggfacken hävdar att det i själva verket rör sig om 50 000 om man inkluderar de pappperslösa.

De synliga utlandsarbetarna har anställning i ett utländskt företag inom EU, men jobbar i Sverige under tre månader. Nära två tredje­delar av dem i Stockholm. Strax över 400 byggnadsarbetare har som enskilda fått arbetstillstånd i Sverige under våren. Total sett finns här 16 155 utstationerade byggnadsarbetare enligt Arbetsmiljöverket. När byggfacken räknat på bygguppdragens omfattning kontra tillgängliga arbetare menar de emellertid att det finns cirka 50 000 utländska byggnadsarbetare i landet.

 

– De stora företagen är bara intresserade av stora byggen. De medelstora som tar de mindre jobben hittar inte folk och får importera arbetskraft, eller så anlitar de utländska underentre­prenörer, säger Calle Fridén, ombudsman för Seko som organiserar väg- och anläggningsarbetare, till tidningen Dagens Samhälle.

 

Mikael Kindbom Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad fredag, 01 september 2017 16:22