97 procent av brunnarna felfria förra året - när behöriga hantverkare gjorde jobbet

Vattenskadorna i svenska bad- och duschrum har minskat med 1 procent från förra året enligt nya Vattenskaderapporten. Branschens egen stickprovsstatistik visar dessutom att antalet felfria installationer av tätskikt i golvbrunn har ökat från 95 procent 2015 till hela 97 procent år 2016.

Tätskiktets anslutning till golvbrunnen är den överlägset mest kritiska punkten i ett våtrum. Vattenskador i kök har passerat våtrummen. Jämfört med 2015 har köksskadorna ökat med 1 procent, till 34 procent. Bad- och duschutrymmen står för 27 procent av de totala vattenskadorna 2016, en minskning med 1 procent från året innan.

 

Statistiken i Vattenskaderapporten bygger på rapporterade vattenskador i Sverige. I rapporten kan man inte urskilja om installationerna är utförda av hemmafixare, obehöriga företag i våtrumsbranschen eller av auktoriserade företag.

– Vår egen statistik visar att badrum utförda av GVK-auktoriserade företag står i en klass för sig när det gäller vattensäkerhet, säger Christoffer Lundkvist, teknisk rådgivare på GVK.

Under 2016 genomförde GVK 1 600 kontroller av våtrum och undersökte då bland annat tätskiktets anslutning till golvbrunnen. 97 procent av de kontrollerade brunnarna var felfria. Cirka 2 procent hade någon typ av avvikelse och 1 procent var felaktiga.

När GVK-företaget startar ett badrumsprojekt lämnar de in en digital våtrumsanmälan där alla detaljer kring installationen samlas. GVK-kontrollanter gör sedan stickprov på slumpmässigt valda badrum och kontrollerar kvaliteten på det utförda arbetet.

 

Mikael Kindbom Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad söndag, 03 september 2017 21:23