Företaget Ramirent ser offentliga upphandlingar som ett konkret sätt att påverka samhället till det bättre. ”Om vi vinner en upphandling, kan vi visa kunden sätt att minska sin miljöpåverkan på genom att välja miljövänliga alternativ från oss”, säger Agneta Wallin, specialist på offentliga upphandlingar på Ramirent.
Pandemin har slagit hårt mot många sektorer i Sverige och många befarar att byggbranschen är näst på tur. När marknaden är oviss, spelar offentliga upphandlingar en viktig roll i att hålla både samhället och byggbranschens hjul snurrande.
Prognoser visar att stat, kommuner och regioner kan rädda upp till 5 000 jobb i byggbranschen och undvika en förlust på 10,5 miljarder kronor. Om de byggplaner som aviserats fullföljs.
Agneta Wallin har titeln Key Account Manager på Ramirent. Hon är engagerad i företagets offentliga affärer. Enligt henne ligger kommunernas upphandlingskraft på ungefär samma nivå som tidigare, detta i en tid då många andra i branschen planerar för en nedgång framöver. Osäkerheten är dock stor i dessa tider och det återstår att se hur senhösten och tiden framåt kommer att se ut, menar hon.
– På Ramirent märker vi ännu inte av några större förändringar när det gäller antalet offentliga upphandlingar som ligger ute, säger Agneta Wallin. Möjligtvis är de något förre än i fjol, men i dagsläget fortsätter kommunerna att upprätthålla byggtakten.
Samtidigt vet vi att detta snabbt kan svänga, något som skulle slå hårt mot byggbranschen, säger Agneta Wallin.
Stora aktörer har ansvar
På Ramirent vet man att offentlig sektor alltid kräver att de upphandlade leverantörerna är miljö- och även kvalitetscertifierade. Samtidigt har man själv, som stor aktör i byggbranschen, ett ansvar att sätta en branschstandard.
Här ser Ramirent möjligheter att presentera nya metoder som driver klimatarbetet framåt i både offentlig sektor och i byggbranschen i stort. Det kan röra sig om åtgärder som att samordna transporter av material till ett bygge, eller till synes mindre justeringar, som nya sätt att montera bodar så att kunder använder värme mer effektivt.
Höga miljökrav
Ett tydligt exempel på den positiva spiralen är arbetet med Måsholmen 21, som är ett projekt i Skärholmen i Stockholm som just nu är i uppstartsfas – 100 lägenheter och Stockholmshems nya huvudkontor ska anläggas i ett nybyggt, 21 våningar högt hus. Här spelar Ramirent en viktig roll i entreprenaden och förser projektet med tillfällig värme, tillfällig el och bygghissar.
– Måsholmen 21 är ett perfekt exempel på hur vi på Ramirent kan använda hela verktygslådan när vi får komma in tidigt i projektet, säger Agneta Wallin.
− Om vi är med redan i projekteringen, kan vi bidra med våra lösningar, som i det här projektet, där vi tittar på smarta lösningar för hur värmefördelningen görs mest miljövänlig.
− Det är i sådana här projekt som vi kan visa offentlig sektor att det går att ställa höga miljökrav på byggbranschen. Vi är gärna med och höjer ribban, säger Agneta Wallin