ByggarenByggaren
    Facebook Twitter Instagram
    Byggaren Byggaren
    • Hem
    • Om oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Kontakta oss
    • Tipsa om nyheter
    • Tidigare nummer
    ByggarenByggaren
    Du är här:Hem»Nyheter»Otätheter bidrar till höga elräkningar

    Otätheter bidrar till höga elräkningar

    2023-01-24
    Kenneth Holm Andersen menar att otätheter är ett stort problem för villaägare – särskilt nu när elräkningarna är högre än någonsin. Foto: Dana Lim
    Kenneth Holm Andersen menar att otätheter är ett stort problem för villaägare – särskilt nu när elräkningarna är högre än någonsin. Foto: Dana Lim
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Med elpriser på rekordhöga nivåer finns det flera åtgärder att göra för att minska på elkostnaden.
    15 procent av bostadens energiförbrukning kan släppas ut genom läckor.

    Onödig värmeförlust är en viktig energiåtgärd som sänker elräkningarna för husägare.

    Kenneth Holm Andersen, på företaget Dana Lim, menar att otätheter är ett stort problem för villaägare eftersom 15 till 45 procent av energin i svenska småhus läcker ut på sätt som går att åtgärda.

    • Det är många som inte är medvetna om hur viktigt det är med täta hus och byggnader, säger Kenneth Holm Andersen. Energiförlust är en stor utmaning och det har aldrig varit mer relevant att göra något åt ​​det än nu.
    • Otätheter i byggnadskonstruktionen skapar luftläckage där kall luft sipprar in och varm luft sipprar ut. Källan till läckaget är oftast runt fönster och dörrar, vid takbjälkar och rörgenomföringar samt vid mellanbjälklag.

    Läckor överallt
    Holm Andersen säger att orsaken till läckage oftast beror på rörelser i fogen.

    – Äldre hus har större risk för otätheter, men både nya och gamla hus är utsatta för klimatpåverkan som kan skapa rörelse i fogen. Det kan vara temperaturförändringar, sol, väder och vind, samt skakningar i området.

    Han tillägger att rörelserna och slitaget vanligtvis är störst på utsidan av huset. Mörka material skapar mer rörelse än ljusa material eftersom de mörka blir varmare.

    Kontrollera fogarna, termografering
    För att minimera värmeförlusten och undvika läckor anser Kenneth Holm Andersen, att de utvändiga och invändiga fogarna bör kontrolleras minst en gång per år.

    – Det finns flera sätt att ta reda på om fogarna håller tätt eller inte. Om det finns hål och sprickor i fogarna eller om den släpper på ena sidan är det en indikation på att den inte är tät. Genom att trycka försiktigt på fogen känner du om den sitter på sidorna.

    En termografering och täthetskontroll kommer därför att kunna avslöja oönskade läckor och visa var värme läcker från bostaden, säger Kenneth Holm Andersen och fortsätter:

    Elastisk fogmassa
    Förutom att kontrollera fogarna regelbundet understryker Kenneth Holm Andersen att det är väsentligt att investera i en fogmassa som förhindrar läckage redan från början.

    Företaget Dana Lim har ett brett utbud av fogprodukter med höga isoleregenskaper, som är designade för att hantera rörelser, förklarar Kenneth Holm Andresen och tillägger:

    – Vi erbjuder till exempel inomhusfogen Danaseal Interior Hybrid 521 som bildar en flexibel fog som klarar temperatur- och fuktrelaterade rörelser.

    (Visited 60 times, 1 visits today)

    Relaterade artiklar

    KRÖGAREN SOM BLEV HANTVERKARE

    Nyheter 2023-01-24

    Nya sticksågar från Bosch

    Nyheter 2023-01-24

    Milwaukees nya verktyg med hög prestanda

    Nyheter 2023-01-24

    Flinks Järn öppnar nu i Norrköping

    Nyheter 2023-01-24
    100 % Proffs

    Verkstadstidningen Förlags AB

    Co / Byggaren

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

    (Visited 2 times, 1 visits today)

    Få nyheter i mailen
      © 2023 Tidningen Byggaren

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc för att avbryta.