Essve rekommenderar officiellt på sin hemsida kunderna att bygga tak över trallen och inte överskriva 60 kvadratmeter ´vid användning av deras trallskruvar.  Nu klagar byggare i hela landet, däribland Kristoffer Ernfors på bilden, över att skruvarna går av. Byggaren har intervjuat ett antal kunder som alla vittnar om problemen m ed Essves träskruvar. Mest handlar det om trallskruvar men också andra träskruvar har gått av. Det började med att Gustav Theander Gransten i Dalarna skrev ett inlägg på Facebook om en oväntad händelse i samband med hans hemmabyggda altan. När bygget var klart åkte han på semester med familjen. Vid hemkomsten två veckor senare hade flera av Essves träskruvar gått av och ribborna på staketet lossnat.
- Vi är glada att vår lilla bebis inte klättrade upp i det i alla fall eftersom det är 2,5 meter ner till marken, säger han.
Han vände sig till återförsäljaren AB Karl Hedin som i sin tur skickade skruvarna till Essve för analys.
- Jag trodde först att räcket hade vandaliserats men när jag tog i det lite ramlade fler skruvar av.
Vad ledde analysen till då? Inget. Essve friskrev sig från allt ansvar och sa att rostfria skruvar gäller vid räckbygge.
- Sedan skulle de skicka två nya paket med rostfria skruvar som plåster på såren.
Gustav Theander Gransten som till vardags är rörmokare i Dalarna kommer inte att nöja sig med att byta ut de trasiga skruvarna, Essves träskruv Corrseal C4 5,0 X 90.
- Nej, vi vill byta ut allihopa, även de som sitter i förankringen i väggen. Vi förlitar oss inte på de här skruvarna.

 

Så här säger Kristoffer Ernfors, En kort En lång Bygg & Inredning AB i Kungsängen, som valde att konfrontera Essve under deras roadshow i Stockholm.

- Jag göt en stor blomlåda (2,5 kubikmeter betong) och stagen som höll bredden på formen hade jag skruvat med 6x90-skruv från Essve. Ett tiotal av dem gick rakt av. Jag hade även provat ett annat märke där skruven var 5x80 och dom skruvarna höll. Visserligen var en del av dom böjda men dom höll i alla fall. Innan dess har vi dragit av alla möjliga av Essves skruvar vid altanbyggen och utbyggnader och annat. Men om en 6 millimeter tjocks skruv går rakt av sådär tyder det på något fel tycker jag.

Andreas Sundkvist, ägare till Fagerberget – Sundkvist Bygg & Plåt AB som gick fram och klagade på Essves trallskruvar när företagets roadshow stannade till i Piteå i somras.

- När jag skulle skruva ihop en utomhustrappa med Essves skruvar brast skruvarna och jag fick åka tillbaka och byta ut dem. Varje gång detta har hänt mig har Essve svarat att det är bättre med rostfria skruvar. Men då ska man väl inte sälja skruvarna som trallskruvar.

Isak Stålenhag som driver Åre Timmerhus.

- Vi slutade i princip med Essve för ett år sedan. Skruvarna går av för ofta och för oss handlar det om säkerhet. Vi renoverar kyrktorn bland annat. Det är när vi tvingas bygga ställningar och fallskydd innanför kyrkotornet som det kan bli riktigt farligt med skruvar som går av.  En 6 millimeters träskruv för utvändigt bruk måste hålla även om den inte är rostfri. Annars kan man ju lika gärna ta spik. Men skruvarna verkar vara extremt känsliga för rörelser.  Det är något fel på hållfastheten.

Johan Wernersson, ägare till JW Byggproduktion i Kristianstad.

- Eftersom vi lämnar garanti till kunderna måste vi åka dit och laga det trasiga om skruvarna brister.  Den kostnaden får vi ta eftersom det inte är lönt att gå på en stor aktör inom infästning. De ger sken av att sälja premiumskruvar och priset är högt men kvalitén dålig, också de dyrare karmskruvarna. Vi slutade med Essve för ett år sedan.

Robert Wiking som arbetar som snickare på Västkusten vid sidan av sitt ordinarie jobb

- Nyligen gick Essves trallskruvar av på en trappkonstruktion som jag gjorde i samband med ett trallbygge. Jag brukar komma tillbaka och efterdra skruvarna efter en vecka och upptäckte då att de bara snurrade och hade gått av. Jag skruvade i nya skruvar men de trasiga får sitta kvar. Man måste kunna lita på det som står på paketet. Det är ju helt makalöst.

Tomas Dahlberg som driver egen byggfirma i Stockholm

- Vi bygger många kök och då är skruvkvaliteten mycket viktig. Även Essves rostfria skruvar går av ibland trots att vi använder skruvdragare utan knack. När vi byggde en altan med pool på 200 kvadratmeter nyligen så valde vi därför ett annat märke och betalade säkert 10 000 kronor för dem men det var det värt. Det är synd att inte många bygghandlare har kvar en skruv av så god kvalitet som exempelvis SPAX.