En modern pickup med dubbelhytt är en biltyp som lovar mer än vad den kan hålla. Speciellt för hantverkare som ofta lastar tungt på det höga och korta flaket. Det skriver Byggarens motorexpert i senaste numret av Byggaren.
En hög tyngdpunkt över och bakom bakaxeln skapar egenskaper på vägen som inte ens moderna lastkännande antisladdsystem klarar av. Nya Isuzu D-Max, provkörd i förra numret av Byggaren, är inte mer trafikfarlig än sina konkurrenter vilka är konstruerade på samma sätt med en kraftig ram och stel bakaxel med längsgående bladfjädrar. Undantag är den samproducerade trion Nissan Navara/Renault Alaskan/Mercedes X-Klass, vilka har en femlänkad stel bakaxel för högre komfort. Något som inte i sak ändrar på biltypens felaktiga tyngdpunkt för last.
Att vi väljer D-Max för att illustrera hur lätt det är att lasta fel, även om man håller sig inom tillåten maxlast, beror på att Isuzu lovar lite mer. Av de senaste pickuperna Byggaren provat fick nya VW Amarok lasta 732 kilo, Nissan Navara 852 kilo och Mitsubishi L200 881 kilo. Vårt provexemplar av Isuzu D-Max får lasta hela 966 kilo. En vikt som gör att bilens standardfjädring sjunker ihop ca 14 centimeter med resultat att de goda vägegenskaperna på landsväg försämras markant och bilen får mycket sena och svajiga reaktioner på rattutslag.
Mera plåt väger mer
Vi kan jämföra med de största skåpen med 3,5 tons totaltvikt där tumregeln är: ”ju större skåp, ju mindre tillåten maxlast”. Mera plåt väger mer, och 3,5 tons totalvikt får inte överskridas. Alltså är det lika vanligt som förbjudet att många 3,5-tonsskåp regelbundet kör med överlast. Trots allt innebär detta ingen uppenbar trafiksäkerhetsrisk, eftersom lasten hamnar lågt och mellan axlarna.
Dagens lätta skåp med lastkännande antisladdsystem är i det närmaste omöjliga att välta, om man inte kör in i något. På en pickup däremot, med högt placerat flak, och speciellt i dubbelhyttsversion, är det lätt att lasta fel. För högt och för långt bak. Även med tillåten maxlast på det lilla flaket längst bak blir pickupen undantagslöst instabil. Oavsett fabrikat. Med felaktig lastning är risken för att ekipaget välter mycket stor.
Broschyr kanske hjälper
Den fyrhjulsdrivna pickupen är en biltyp som behållit sin grundkonstruktion genom åren och som från början var konstruerad för typiska lastbilsdäck med sämre friktion vilka släppte väggreppet tidigare än de breda lågprofildäck som i allmänhet, av utseendeskäl, i dag sitter på pickuperna. Med bättre väggrepp tar den höga tyngdpunkten över i kurvorna och det är ingen svårighet att lägga bilen på sidan om man har lastat fel med för hög tyngdpunkt. En gång för länge sedan skickade Nissan med en trycksak till köpare av pickupen Nissan King Cab.
En informativ broschyr om hur man lastar vilken var aktuell för alla på marknaden förekommande pickuper. Det kanske vore läge för en ny version av den? En bra lathund med förenklad information om vad som gäller för surrning av last hittar Du hos TYA, Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämnd. Du kan också hämta information från Transportstyrelsen och Vägverket.