Under det första kvartalet 2023 ökade Stockholmsbarometern med två enheter till att nå värdet 84, där 100 anger ett normalläge.
Detta är första gången under en lång tid som man kan se en positiv förändring, om än marginell, efter att Stockholmsbarometern har backat sex kvartal i rad.
Det är Stockholms Handelskammare som står bakom barometern. I en kommentar skriver dock handelskammaren, att trots att Stockholmsbarometern ökade med knappt två enheter under det första kvartalet 2023 så är läget fortsatt sämre än normalt.
För hushållen ser vi en liten lättnad men trots allt delar Stockholms hushåll bilden av en mycket dyster syn på landets ekonomi och den egna plånboken, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
Under samma period steg konfidensindikatorn som avspeglar hushållens syn på ekonomin med 4,9 enheter till ett värde på 6,9, vilket betyder en svag upphämtning sedan den förra mätningen som utgjorde en historisk bottennotering.
Under slutet av det första kvartalet 2023 började den höga inflationen att mattas av något i takt med att priser på energi, transporter, råvaror och viktiga insatsvaror har sjunkit.
Men trots det är inflationen fortsatt hög och både företag och hushåll pressas av ökade kostnader i form av höjda priser och stigande räntor vilket gör att den svenska ekonomin väntas gå in i en lågkonjunktur under 2023.
Den samlade bilden från en rad olika prognosmakare är att svenskt BNP väntas minska mellan 0,4–1,1 procent under 2023 för att sedan vända upp till en svag tillväxt under 2024.