Hans företag har blivit Årets Hantverkare. Han hämtar sina snickare från det lokala byggymnasiet i Eskilstuna. De bygger nu hans första egenritade hus för försäljning. Gabriel Jonsson porträtteras i kommande numret av Byggaren. Vi träffas i Kvicksund ett par mil från Eskilstuna alldeles vid Mälaren. Fyra av Gabriel Jonssons sex anställda snickrar för fullt i vårsolens sken och han kommer ledigt klädd i täckjacka och jeans från kontoret i Eskilstuna.
Bygg & Design Mälardalen bildades som enskild firma 2010 och har nu blivit aktiebolag med sju anställda. 28-årige Gabriel Jonsson som älskar att snickra sitter mest på kontoret.
Men det var inget som han planerade. Under de första två åren jobbade han ensam men när beställningarna trillade in och han insåg att tiden inte räckte till började han anställda och ombildade företaget till aktiebolag på revisorns uppmaning.
Loftrenoveringar
– Jag gjorde loftrenoveringar i Stockholm via kontakter som jag skaffat under jobb i Eskilstuna. Men det var väldigt tungrott att vara ensam och arbeta nästan 200 procent. Jag behövde stöttning och manskap.
Felix Lindberg blev den förste att anställas i Bygg & Design Mälardalen. Han är med när vi träffas och ställer upp på fotografering tillsammans med kollegerna. På allas ryggar står det stolta firmanamnet men högst upp på axlarna är det tydligt textat ”Trähantverkare”. Betongare eller snickare som jobbar med tegel eller stenhus gör sig inte besvär här.
Bara trä
– Jag bestämde mig från början att bara jobba med trä och inte hålla på med gjutning eller något annat. Det anlitar vi andra entreprenörer för, säger Gabriel Jonsson.
Och han siktar helst in sig på nyutexaminerade byggelever från Rekarnegymnasiet i Eskilstuna där han själv tog sin examen 2006. Antingen kommer de unga och hungriga direkt därifrån eller så har de varit ute som lärlingar på andra företag som de hoppat av.
– Jag hade ju själv ingen erfarenhet när jag började så då kan jag inte kräva det av mina anställda heller. Att vilja arbeta och att vilja lära sig är de viktigaste egenskaperna, viktigare än att han tio års erfarenhet, slår Gabriel Jonsson fast.
Huset i Kvicksund är det första som Gabriel Jonsson ritat själv.
– Det har alltid varit en dröm att få rita ett hus och skapa det själv i lösvirke. Det är fantastiskt.
Fördelen med att nu fokusera på nyproduktion är att ha slipper bekymren med försämrat rotavdrag.
– Innan var det nästan 100 procent rotjobb men när det kom signaler om att försämra rotavdraget bestämde vi oss för att styra över mot nyproduktion. Det var ett medvetet val, säger Gabriel Jonsson.
Bekräftelsen på att Gabriel Jonsson lyckats med sitt företag kom förra året när han vann Hantverkargalan. De anställda följde med på festen i Stockholm och tog emot priset som kunderna själva hade röstat fram. I år räckte det ”bara” till finalplats.
– Det var en kul utmärkelse, inte minst för grabbarna, eftersom det mäts efter kundnöjdhet. Det blir ett kvitto på vad vi kan.
Läs hela intervjun i kommande numret av Byggaren.