Tji den som trodde att man kan smälla upp ett Attefallshus utan lov så länge man håller sig minst 4,5 från tomtgränsen. Att vägra låta grannen yttra sig kan strida mot Europakonventionen. Stadsbyggnadskontoret i Göteborg gav startbesked till ett Attefallshus på 25 kvadratmeter på en tomt där det redan fanns en friggebod. Grannarna tilläts inte ens yttra sig. De gick då vidare och fick sin talan avvisad både av länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen i Göteborg.
Och det var ju så de nya reglerna framställdes – att Attefallshuset skulle vara ett smidigt sätt att få upp bostadsproduktionen. Det skulle vara enkelt och inte kräva bygglov. Såvida det inte gällde särskilt skyddsvärda områden men det var det inte fråga om här.
Grannarna menade bland annat att det skapas trafikproblem och att Attefallshuset ligger för nära deras tomtgräns och innebär att utsikten från deras fastighet har försämrats.
Rent formellt krävs, enligt de nya reglerna, inte bygglov för att i omedelbar närhet av ett enbostadshus uppföra eller bygga till en byggnad som exempelvis avses utgöra en komplementbyggnad om byggnaden har en byggnadsarea som inte överstiger 25 kvadratmeter, har en taknockshöjd som inte överstiger fyra meter samt om byggnaden inte placeras närmare gränsen än 4,5 meter.
Det är endast sökanden eller anmälaren i ärendet som får överklaga ett beslut om startbesked, inte grannarna.
Men den svenska lagstiftningen kan strida mot Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna och ska i så fall inte tillämpas av domstol.
Nu har Mark- och miljööverdomstolen kommit fram till just detta – att vägran att låta grannen yttra sig i detta fall strider mot Europakonventionen eftersom startbeskedet kan komma att inskränka grannarnas äganderätt och medföra bland annat betydande olägenhet för dessa. Därför har de rätt att överklaga beslutet om startbesked.
Domen som kom i februari kan få stor betydelse för processerna kring Attefallshus framöver.