Här är tipset som kan säkra din framtid som hantverkare: Satsa på energirenovering. Många av de 750 000 villorna från förra seklet läcker värme. Men byggföretagen och villaägarna är tröga. – De satsar hellre på skönhet och funktion, säger Veronica Carlsson som forskar om affärsmodeller kring energirenovering för mindre byggföretag och hoppas på en ny trend. EU vill att medlemsländerna minskar på energiförbrukningen. Målet är en halvering fram till 2050. Men redan 2020 vill EU får ner förbrukningen med 20 procent. En stor bov i sammanhanget är de 750 000 småhus som byggdes mellan 1950 och 1975. Många av dem läcker som såll. Och värms upp med anläggningar som inte är de mest effektiva.
En guldgruva för hantverkare kan man tycka. Men de och deras kunder tycks ha ett annat fokus när de renoverar.
– Det händer inte så mycket i fråga om energirenoveringar. Det som vi sett hittills är att det finns en osäkerhet bland både byggare och kunder om vad som är ”bäst” och vad som faktiskt fungerar i relation till de faktiska förutsättningar som finns i respektive hus., säger Veronica Carlsson, doktorand på Construction Management på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.
Tillsammans med två handledare har hon i sitt forskningsprojekt sponsrat av Formas och Sveriges Byggmästareförening följt 24 mindre företag, mest byggföretag men också elektriker och energiföretag bland annat, i jakten på nya affärsmodeller med anledning av energimålen. Hon har känt dem ända in på skinnet genom att vara med på möten med kunderna.
– Det är fantastiskt spännande att få det förtroendet och att få lyssna på deras samtal. Men jag märker att energifrågorna inte riktigt kommer upp. Och när jag talar med båda parterna var för sig efteråt säger kunden lite snopet att hantverkaren bara gör vad han blir tillsagd.
Det går inte att skylla på brist på teknik. Isoleringsprodukterna och metoderna för att pressa ner energiförbrukningen har utvecklats enormt de senaste åren liksom luftvärmepumpar och solpaneler.
Företagen som Veronica Carlsson följer har tillsammans utformat en folder med helhetslösningar kring energieffektivisering. Det är ett sätt att få till en dialog med kunden. Hon tror också att ett slags märkning av energirenoverade hus skulle höja intresset liksom att ha ett särskilt extra förmånligt rotavdrag för just denna typ av renoveringar. I Stockholm är intresset högre än i Göteborg där forskningsprojektet bedrivs. Och huvudstaden brukar ju vara trendsättare.
– Jag hoppas att det kommer att upplevas som coolt att energirenovera framöver. Och jag är övertygad om att det kommer hända mycket i takt med att EU agerar. I så fall lär byggarna få mycket att göra.
Läs hela artikeln i peppersversionen av Byggaren och möt också byggfirman som tjänar pengar på att bygga energismart. Mycket pengar.