Skärgårdsbon Thomas Eriksson och hans son Olle bygger och renoverar på öarna i Stockholms mellersta skärgård året runt. På hjälmö har de under flera års tid återskapat den gamla miljön när byggnaderna inte gick att rädda och konstruerat ett båthus med brygga med kvalificerad teknik. Se filmen om skärgårdssnickarna i länken nedan.
Jag inser redan under färden från redaktionen i Sundbyberg till Boda båtbrygga där Waxholmsbåten ska avgå till Hjälmö att pendlingstiden är ett försvårande hinder för den hantverkare som vill etablera sig i skärgården.
Thomas Eriksson med firma Otea Båt och Bygg har betydligt bättre förutsättningar där han lever tillsammans med sin fru på ön Införvarv alldeles nära just Hjälmö. Med sin båt kan han vara på jobbet på några minuter.
Men en snickare klarar sig inte med hammare och spik. Så sakta men säkert har Thomas Eriksson byggt upp en omfattande maskinpark. Här ingår exempelvis flera grävmaskiner, traktor, mobil lyftkran, byggnadsställningar. Till detta kommer sonen Olles lastbåt med lyftkran som kan frakta maskiner och byggmaterial på 3,5 ton.
När jag efter en svettig promenad siktar det röda skärgårdshuset, ser maskinerna och byggjobbarna och hör en påslagen radio alldeles nära vattnet inser jag varför far och son Eriksson valt det här livet. De är brunbrända och möter mig i shorts och T-shirt. Två plåtslagare är uppe på taket och Axel Mild som till vardags är brandman men hoppar i och hjälper till emellanåt arbetar invändigt.
– Välkommen, följ med så ska jag visa dig runt, säger Thomas Eriksson.
Villa i två plan
Vi börjar med den stora röda trävillan i två plan. Här bodde en gång en familj med 13 barn. Byggnaden hade dock börjat sjunka och den nye ägaren bestämde sig för att bygga nytt i samma stil. Det var 7-8 år sedan och ännu har inte Thomas Eriksson lämnat platsen. Ett litet nättare bostadshus i trä har byggts intill. Och jämte det står en ladugård som bland annat fått nytt golv och tak. Ytterligare ett magasin för maskiner och verktyg en bit bort nämns bara i förbigående.
Sedan är Thomas Eriksson ivrig att visa mig båthuset och den omgivande bryggan som är ett riktigt smycke. Här har inget lämnats åt slumpen. Båthuset står gjutna med armerad betong 4-5 meter ner på berget och mäter 700 millimeter i omkrets med 12 millimeters gods. Båtarna hängs upp i kedjor på vintern.
Bryggan och altandäcket som omsluter det röda båthuset i trä var en utmaning. Här kom Thomas Eriksson på att man kunde gräva ett dike, lägga massorna i vattnet och muddra ur. På så vis kunde han stå och jobba i vattenläget.
– Jag kom på det själv. En konstruktör kom hit och tittade på det och sa att det var ofattbart att kunna åstadkomma detta med så enkla medel som en grävmaskin och en länspump, berättar Thomas Eriksson.
Rostfria skruvar
Genom att gjuta och formsätta det impregnerade virket följer nu linjerna i bryggan och altandäcket klippbergets form. Allt är fastskruvat med rostfria skruvar. Anfangsreglar har dessutom gjutits in och är korniska och gjorda i kil så att de inte kan åka ut.
Vatten och skärgårdsmiljö är 70-årige Thomas Erikssons naturliga element. Förutom att ha bor på en liten ö året runt så har han också varit sjöbefäl på deltid på Waxholmsbolaget innan han började driva byggfirman på heltid vid 62 års ålder. Att bygga bryggor är en naturlig del av verksamheten.
Han började annars med att bland annat bygga banker och formsatte metertjocka bankvalv när bankerna växte fram i Stockholm på 70-talet. Men han minns jobbet som ganska enformigt och insåg tidigt att han ville starta eget hemmavid i Stockholms skärgård.
Nu är sonen utflyttad och var fullt uppe i en militär karriär när neddragningarna kom och han tröttnade. Sedan åtta år jobbar han med egen firma tillsammans med pappan. För att slippa pendla bor han under veckorna i ett sommarhus på pappans tomt och tar båten till jobbet. Hans sambo är hårt arbetande jurist och står ut med att bara se honom på helgerna.
– Det är ett roligt jobb eftersom det blir så omväxlande härute men det sociala umgänget blir lidande, säger han medan vi sätter oss och fikar i gröngräset.
Att sysslorna växlar beror mycket på att far och son Eriksson tar på sig många delar av entreprenaden. De gör mark- och grävjobbb, lägger tak och jobbar med alla typer av snickerier. Nästan alla maskiner och utrustning som behövs finns till förfogande.
– Jag har köpt på mig prylar när jag haft pengar och växt långsamt istället för att låna på banken, säger Thomas Eriksson.
Läs hela reportaget i senaste numret av Byggaren..